Dizajn aslovne strane knjige Erika Kesselsa ”Shit” / - IVA NEšIć
18/10/2024 u 16:33 h
Iva NešićIva Nešić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Retro Perspektiva: "Shit" Erika Kesselsa i njegov uticaj na savremenu umjetničku produkciju od 2018. do danas

Erik Kesselsov "Shit" redefinisao je vernakularnu fotografiju, koristeći svakodnevne arhivske slike za kreiranje novih narativa, inspirišući umjetnike da kroz zaboravljene fotografije otkrivaju skrivene aspekte istorije

Kada je Erik Kessels 2018. godine objavio svoju knjigu "Shit", u kojoj su prikazane fotografije njemačkih vojnika iz Drugog svjetskog rata u trenutku kada obavljaju nuždu, mnogi su bili zatečeni. Knjiga je na prvi pogled šokirala svojim neobičnim fokusom na neugodne, intimne aspekte rata. Međutim, njen cilj bio je mnogo dublji: dehumanizacija vojnika, satirično ispitivanje heroizacije rata i ukazivanje na apsurdnost svakodnevnog života tokom konflikta.

Sada, nekoliko godina nakon što je knjiga izašla, možemo analizirati njenu trajnu relevantnost i uticaj na umjetničku produkciju.

Jedan od ključnih uticaja Kesselsovog rada može se vidjeti u sve većem interesovanju umjetnika za vernakularnu fotografiju – upotrebu svakodnevnih, amaterskih fotografija kako bi se ispričale neobične priče. Od 2018. godine, umjetnici poput Thomas Sauvina i njegovog projekta "Beijing Silvermine" nastavljaju istraživanje privatnih, zaboravljenih arhiva kako bi kroz njih ispričali šire društvene narative.

Kessels je svojim pristupom pokazao da i trivijalne, naizgled beznačajne slike mogu imati duboko značenje ako se kontekstualizuju na pravi način. Umjetnici su počeli koristiti slične metode, istražujući kako svakodnevni vizuelni materijali mogu osvijetliti društvene, političke i lične teme.

image

Fotografija iz knjige Erika Kesselsa "Shit"

- IVA NEšIć

Kesselsov rad je također otvorio vrata za ozbiljnije rasprave o dehumanizaciji u umjetnosti. Njegov izbor da prikaže vojnike u trenutku fiziološke potrebe skida masku heroizma s lica rata i fokusira se na krhkost ljudske prirode. Od tada, umjetnički projekti kao što su radovi Broomberg & Chanarin i Taryn Simon sve više ispituju nelagodne istine kroz objekte i slike koje su tradicionalno skrivene od javnosti.

Ova promjena ukazuje na želju umjetnika da izazovu društvene norme i postave publiku pred teška pitanja o ulozi vizuelne umjetnosti u razotkrivanju ljudske slabosti i haosa.

Jedna od najsnažnijih poruka "Shit" je upotreba satire u okviru umjetnosti, posebno u kontekstu rata. Kesselsov način da koristi humor za izražavanje ozbiljnih tema inspirisao je mnoge umjetnike da preispitaju granice između humorističnog i tragičnog. Satira u umjetnosti se od 2018. godine sve više koristi kao alat za kritiku društva, političkog sistema i kulture, s radovima koji kombinuju apsurd i ironiju kako bi publici dali uvid u dublje društvene probleme.

Iako je "Shit" u početku mogao izgledati kao bizarna umjetnička provokacija, njegovi dugoročni uticaji postaju sve očigledniji. Kessels je otvorio vrata za umjetnike da preispitaju granice dokumentarne fotografije, vernakularne umjetnosti i satire. Danas, radovi koji koriste svakodnevne slike ili arhivske materijale da bi ispričali kompleksne priče postali su uobičajeni dio savremene umjetnosti.

image

Fotografija iz knjige Erika Kesselsa "Shit"

- IVA NEšIć

Njegov rad nastavlja da izaziva i inspiriše, dok umjetnici pronalaze nove načine da iskoriste humor, ironiju i arhivske slike kako bi osvijetlili savremene teme – od dehumanizacije do pitanja seksualnosti i politike.

U tom smislu, "Shit" je postao prekretnica u umjetničkoj produkciji, pokazujući da čak i naizgled trivijalne slike mogu nositi moćne poruke koje odjekuju dugo nakon njihovog prvobitnog objavljivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 16:47