/ - FOTO: PV INFORMER
25/06/2024 u 20:34 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ugašen požar na Golubinji

Danas oko 16 časova ugašen je požar na Golubinji. Kao i prethodnih dana požar je gasilo 14 vatrogasaca-spasilaca.

Podsjetimo, do požara je došlo u subotu, 22. juna u kasnim poslijepodnevnim časovima kada su tri a potom i osam vatrogasaca-spasilaca pokušali lokalizovati požar, piše portal PV Informer.

Kako se radilo o noćnim uslovima gašenja i teško prohodnom i zaraslom terenu akcija gašenja je prekunuta oko 23 časa.

Pljevlja: Požar na brdu Golubinja i dalje aktivan, na terenu 14 vatrogasaca, uključen i vojni helikopter

Narednog dana, u nedelju požar je gasilo 14 vatrogasaca-spasilaca sprečavajući širenje požara u podnožnju samog brda prema motelu „Vodice“ i objektu kod izvorišta Breznice. Pomoć je stigla i iz vazduha u vidu helikoptera Vojske Crne Gore koji je od 11 časova toga dana u više navrata bacao vodu na teren zahvaćen požarom a koju je zahvatao na Borovičkom jezeru.

Narednog dana odnosno juče pored helikoptera Vojske Crne Gore vatrogasci-spasioci pomoć su imali i od pripadnika preduzetne jedinice Rudnika uglja koji su nosili vodu za punjenje naprtnjača od vatrogasnog vozila do požarišta a kiša koja je kratkotrajno pala u poslijepodnevnim časovima doprinijela je da smanji intenzitet širenja požara.

Danas je vršen kompletan obilazak terena zahvaćenog požarom i prekopavanje šumskog treseta koji je najbolji način gašenja ove vrste požara usled nemogućnosti dopreme veće količine vode na mjesto požara.

Radilo se o požara koji je vrlo zahtjevan za gašenje imajući u vidu nedostatak šumskih puteva na tom dijelu brda Golubinja za prilazak vatrogasnih vozila i njihovu udaljenost od mjesta požara. Godinama nakupljeni šumski treset je nemoguće ugasiti naprtnjačama i bez veće količine vode a strm i zarastao teren je otežavao kretanje vatrogascima-spasiocima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 20:34