/ - SHUTTERSTOCK
15/10/2023 u 12:22 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kancelarija za KiM: Obuzdajte Kurtija, politika Prištine sistematsko kršenje prava Srba

Kancelarija za Kosovo i Metohiju reagovala je povodom privođenje mladića zbog majice sa motivima srpskih manastira

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da i privođenje mladića Stefana S. (27) zbog majice sa motivima srpskih manastira pokazuje da je jedina politika Prištine sistematsko urušavanje osnovnih prava i sloboda srpskog naroda, te da neko mora da obuzda nastojanja Aljbina Kurtija da etnički očisti Кosovo od Srba.

- Jedina politika koju sprovode prištinske vlasti jeste politika sistemskog urušavanja osnovnih prava i sloboda srpskog naroda u pokrajini sa konačnim ciljem da se oni zastrašivanjem i svakodnevnim terorom zauvijek protjeraju sa svojih vjekovnih ognjišta. U prilog tome govori i najnovije privođenje mladog Srbina, Stefana S. (27) zbog majice sa motivima srpskih manastira i porukom sa motivima cara Dušana- navodi se u saopštenju Kancelarije, piše Kosovonline.

Dodaju da je Stefana policija zaustavila na putu iz Zubinog Potoka ka selu Drijen gdje živi, privela ga i držala ga više od dva sata u policijskoj stanici, zaprijetivši mu prijavom zbog, kako su rekli, “vrijeđanja po nacionalnoj osnovi”.

- Dok Кurtijeva specijalna policija puca u Srbe, srpsku djecu, prebija srpsku omladinu, za šta niko ne odgovara, dotle se Srbi privode i zastrašuju zbog majice?- upozoravaju iz Kancelarije za KiM.

To je, ukazuju, realnost u kojoj Srbi na sjeveru Кosova žive, a od koje glavu okreće kompletna međunarodna zajednica.

Zato ističu da svjetska javnost i predstavnici međunarodnih organizacija moraju da razumiju apsurdnu činjenicu da se Srbi na Кosovu hapse proizvoljno bez ikakvog i prava i osnova – zbog objavljivanja sadržaja na društvenim mrežama, a sada i zbog garderobe koju nose.

- Ukoliko je zaista međunarodnoj zajednici stalo do uspostavljanja mira na ovim prostorima, na čemu Beograd uporno insistira, onda neko mora konkretnim djelovanjem obuzdati Кurtijeva nastojanja da etnički očisti КiM od Srba, a zadrži samo svoje istomišljenike i potčinjene- poručuju iz Kancelarije za KiM.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 02:07