Ilustracija Kosovo - Srbija, zastave / - SHUTTERSTOCK
02/07/2024 u 22:21 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Petković nakon pregovora: "Kurtijeva politika je protjerivanje Srba"

Završen je trojni sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem sa delegacijama Evropske unije i Prištine, koji se održao u Briselu.

Prvi se obratio Petković, koji je rekao da je srpska strana bile dosledna u svojim stavovima.

Sa Miroslavom Lajčakom je bilo riječi i blokiranoj srpskoj robi koja ne može da uđe na teritoriju KiM, te da je nepohodno da Priština izvpri razgraničenje u Suvom Dolu kako bi most na Ibru bio otvoren, porenosi B92.

Petković je istakao da je u trilateralnom razgovoru srpksa strana insistirala na formiranju SZO, jer je to najvažnije i ključno pitanje za opstanak Srba.

Borelj: Kosovo nije bilo spremno za sastanak, Kurti postavio tri uslova

- Bilo je riječi o primjeni svih dosadapnjih sporazuma, o energetici i zvaničnih posjeta. Bialjimi je rekao da ga ne zanima sporazum o zvaničnim posjetama, iako sam istakao da je zabrana meni da posetim KiM čak 14 puta idrektno kršenje tog sporazuma... Naš tim je ukazao kako funkcioniše elektro serever... Pričali smo i o sikvensgu - kazao je Petković.

Ukazao je da je Bialjimi odbio da razgovara o nacrtu statuta koji je donijela EU, jer nakon sporazuma iz 2013. i 2015 gdje je definisano uspotsvalje ZSO, piše da je Stut prvi korak ka tome.

- To pokazuje da oni nikada neće formirati ZSO, i Kurtijeva politika je proterivanje srba sa KiM - kazao je Petković.

On je pomenuo da je i prošle nedelje Vučić iskazao spremnost, a Kurti je to odbio što je dokaz da Priština ne želi da formira ZSO niti normalizaciju stanja na KiM.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. jul 2024 22:21