/ - FOTO: DRUšTVENE MREžE/SCREENSHOT
04/10/2024 u 09:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Apokaliptični snimci iz Jablanice: Poginulo pet osoba, grad pogodili odroni, poplave i zemljotres

U Jablanici od sinoć vlada alarmantno stanje. Prema prvim nezvaničnim informacijama, poginulo je najmanje pet osoba u poplavama i odronima. Snimci i slike poplavljenih i blokiranih naselja preplavili su društvene mreže.

Informaciju o pet žrtava, kako saznaje Klix.ba, trenutno provjeravaju nadležne službe. Situaciju u komunikaciji otežava činjenica da je onemogućen mobilni signal. U funkciji su trenutno fiksni telefoni.

Apokaliptični snimci iz Bosne obišli su društvene mreže, kako se može vidjeti nevjerovatne količine vode preplavile su ulice, a odroni su dodatno paralisali saobraćaj, prenosi Blic.rs.

Na ulicama se može vidjeti tek poneki prolaznik koji sa nevjericom posmatra ovu prirodnu katastrofu.

Gorska služba spašavanja Jablanica pozvala je stanovnike da se jave za pomoć njima, kao i vatrogascima kako bi pomogli u akcijama spašavanja zbog poplava koje su noćas izazvale obilne padavine.

Jablanica u potpunosti odsječena: Cesta M17 kod Komadinovog vrela više ne postoji

Iz Vatrogasne stanice Jablanica kažu da je opština u potpunosti blokirana, čemu svjedoči i snimci iz ovog mjesta koji izazivaju jezu.

Zemljotres zatresao Jablanicu, dok se građani već bore sa katastrofom zbog poplava

Sa Zenica bloga apeluju na sve koji ovog jutra privatno ili poslom idu u Srednjebosanski kanton, Kiseljak, Kreševo i okolinu, na posebnu opreznost zbog posledica višesatne kiše.

Na magistralnom putu Konjic-Jablanica-Mostar, kao i na putevima: Jablanica-Prozor, Jablanica-Blidinje, Busovača-Kiseljak, Kiseljak-Kreševo i na ulazu u Kiseljak (iz smjera Sarajeva), došlo je do brojnih odrona zemlje ili kamenja na kolovoz, bujičnih poplava i klizišta, zbog čega je saobraćaj obustavljen.

Zbog velikih bujica i odrona ugroženo je mnogobrojno stanovništvo, uz informacije da ima veliki broj povrijeđenih i nestalih oso

Dio Buturović Polja takođe je odsečen od lokalnog puta, kao i da je teško pristupiti unesrećenim ljudima. U mjestu Ostrožac došlo je do odrona pruge.

Zemljotres jačine 3,1 stepen po Rihterovoj skali pogodio je rano jutros i Bosnu i Hercegovinu. Kako javlja EMSC, potres je registrovan nešto posle 4 sata ujutru u blizini mesta Jablanica na dubini od 5 kilometara.

(Blic/Klix.ba/Zenica blog)

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. oktobar 2024 11:05