Ilustracija / Shutterstock
03/02/2024 u 22:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sjeverna Irska dobila republikansku premijerku

U parlamentu u kojem je do sada Demokratska unionistička stranka uvijek bila dominantna, partija Šin fejn dobila je odlučujuću ulogu poslije pobjede na izborima 2022

Za premijerku Sjeverne Irske danas je prvi put imenovana liderka Šin fejna, stranke nastale od nekadašnje Irske republikanske armije (IRA), pošto je parlament te britanske provincije proglasio Mišel O’Nil za predsjednicu vlade.

U parlamentu u kojem je do sada Demokratska unionistička stranka (DUP) uvijek bila dominantna, partija Šin fejn dobila je odlučujuću ulogu poslije pobjede na izborima 2022.

Međutim do imenovanja premijera je došlo tek danas, jer je DUP završila sa dvogodišnjim bojkotom institucija zbog trgovinskih pitanja vezanih za istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (Bregzit).

Poslije pregovora sa vladom u Londonu o rješavanju tih nesuglasica, za zamjenicu premijera izabrana je članica DUP, Ema Litl-Pengeli sa kojom će Mišel O’Nil sarađivati.

„Ovo je istorijski dan. Kao premijerka odlučno sam za pozitivne promjene za sve, kao i da radim zajedno sa drugima na unapređenju našeg društva, u duhu poštovanja, saradnje i jednakosti“, napisala je nova premijerka na Iksu (X).

Član DUP-a Edvin Puts izabran je za predsjednika parlamenta.

Šin Fejn je nekada bio političko krilo IRA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 02:28