/ - TWITTER/CYRIL RAMAPHOSA
01/01/2023 u 19:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Brazil i zvanično dobio novog predsjednika: Lula da Silva položio zakletvu

Veteranski ljevičarski političar, nadaleko poznat kao Lula, takođe je vodio zemlju između 2003. i 2010. godine – i pobijedio Žair Bolsonara na izborima prošle godine

Novi brazilski predsjednik Lula da Silva položio je zakletvu i postao novi lider te zemlje.

Veteranski ljevičarski političar, nadaleko poznat kao Lula, takođe je vodio zemlju između 2003. i 2010. godine – i pobijedio Žair Bolsonara na izborima prošle godine.

Na ovoj ceremoniji pojačano je obezbjeđenje zbog straha da bi Bolsonarove pristalice mogle pokušati da je poremete.

Sam Bolsonaro neće prisustvovati, pošto je napustio Brazil u petak.

More Lulinih pristalica okupilo se ispred Kongresa od ranog jutra – okićeni crvenom bojom njegove Radničke partije. Putovali su iz svih krajeva da vide svog vođu kako polaže zakletvu.

„Ljubav je pobijedila mržnju“, pisalo je na jednom transparentu koji je nosio čovjek obučen kao Lula – zajedno sa predsjedničkim pojasom..

Lula i novi potpredsjednik Geraldo Alkmin prodefilovali su gradom u kabrioletu sa otvorenim krovom prije nego što su krenuli u Senat – na početku zvanične ceremonije inauguracije.

Muškarci su proveli protekle dane birajući svoj kabinet i postavljajući pristalice u ključna državna preduzeća.

Očekivalo se da će više od 300.000 ljudi doći u prijestonicu na inauguraciju, koja se održala u Esplanadi ministarstava, gdje se nalaze kongresne zgrade zemlje.

Država Brazilija obećala je da će rasporediti 100 odsto svojih policijskih snaga – oko 8.000 policajaca – u grad zbog straha da bi neke pristalice gospodina Bolsonara mogle pokušati da ometaju postupak.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 18:09