oružje rat / UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS - UNSPLASH/PRINTSCREEN/SPECNA ARMS
03/09/2024 u 13:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Britanija suspenduje 30 od 350 dozvola za izvoz oružja Izraelu

Velika Britanija će odmah obustaviti 30 od 350 dozvola za izvoz oružja Izraelu.

To je odlučeno jer postoji rizik da bi ono moglo biti upotrebljeno za ozbiljna kršenja međunarodnog humanitarnog prava, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Lami je rekao da odluka o suspenziji dozvola ne predstavlja opštu zabranu ili embargo na oružje, već da je riječ samo o onome što bi moglo biti iskorišćeno u tekućem sukobu između Izraela i Hamasa u Gazi, prenosi N1.rs.

- Prepoznajemo, naravno, potrebu Izraela da se brani od bezbjednosnih prijetnji, ali smo duboko zabrinuti zbog metoda koje je Izrael koristio, a posebno zbog izvještaja o civilnim žrtvama i uništavanju civilne infrastrukture - rekao je Lami u britanskom parlamentu.

(UŽIVO) IDF: Uništili smo kilometarski tunel Hamasa u sjevernoj Gazi

Ubrzo nakon što je Laburistička partija pobjedila na izborima u julu, Lami je rekao da će prekontrolisati prodaju oružja Izraelu, britanskom savezniku, kako bi se osiguralo da bude u skladu sa međunarodnim pravom, prenosi Rojters.

Britanski izvoz čini manje od jedan odsto ukupnog oružja koje Izrael dobija, a ministar je dodao da suspenzija neće imati materijalnog uticaja na bezbjednost Izraela, te da Velika Britanija nastavlja da podržava njegovo pravo na samoodbranu.

Izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac rekao je da je odluka razočaravajuća i da „šalje veoma problematičnu poruku“ islamističkoj militantnoj grupi Hamas i Iranu, koji ga podržava.

I izraelski i palestinski lideri su pod istragom zbog navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, nakon napada Hamasa 7. oktobra na jug Izraela i rata koji je kao odgovor Tel Aviva usledio u Gazi. Izraelski i palestinski lideri odbacili su takve optužbe.

Lami je rekao da odluka nije presuda o tome da li je Izrael prekršio međunarodno pravo ili ne.

- Ovo je procena usmerena ka budućnosti, a ne utvrđivanje nevinosti ili krivice, i ne prejudicira bilo koje buduće odluke nadležnih sudova - rekao je on.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 20:50