- архива / Уједињене нације траже конкретне реформе
04/03/2022 u 12:01 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Гардијан: Русију ће избацити из УН

Ако би неким поновним кршењем права успјели да избаце Русију из УН, то би значио крај међународног система каквог га познајемо од 1945. године, казао је спољнополитички коментатор Обрад Кесић

Само дан након што је предсједник Србије разоткрио паклени план моћника, о томе пишу и британски медији. Русија нема право да буде чланица СБ УН, тврди Запад

Британски 'Гардијан' пише да Запад најозбиљније планира да избаци Русију из Уједињених нација (УН)! Ово је услиједило само дан након што је предсједник Србије Александар Вучић говорио о 'пакленом плану' за обрачун са Кремљом.

'Гардијан' пише да Украјинци и западни стручњаци ових дана ужурбано копају по архиви УН, све покушавајући да нађу аргументе којима би доказали да је Москва 1991. године 'без одговарајућег овлашћења преузела мјесто у СБ УН од Совјетског Савеза! Утицајни британски лист наглашава да након инвазије на Украјину, дипломате најозбиљније траже начин да Русију уклоне са мјеста једног од пет сталних чланова Савјета безбједности (СБ) УН, а онда и да је избаце из чланства УН!?!, преноси Информер.рс.

Према наводима 'Гардијана', Запад покушава да потпуно дипломатски изолује Владимира Путина.

- Полазна основа тих напора јесте то што је Русија 1991. године, без одговарајућег овлашћења, преузела мјесто у СБ УН од несталог Совјетског Савеза. Украјински амбасадор при УН Сергеј Кислица рекао је да члан 4 Повеље УН каже да су УН отворене само за мирољубиве државе које прихватају услове повеље, а да су поступци Русије показали да она не може да испоштује те услове. Он је затражио од генералног секретара УН Антонија Гутереша да представи правне дописе којима је Руској Федерацији, као наследници Совјетског Савеза, дозвољено да се придружи Савјету безбједности.

Украјина тврди да су конститутивне републике СССР 1991. прогласиле да је Совјетски Савез престао да постоји, а са њим је требало да нестане и законско право било кога од тих ентитета, укључујући Русију, да сједи у СБ УН", објавио је британски 'Гардијан'.

Русија је у договору са другим државама бившег СССР-а и у складу са међународним правом наставила правни субјективитет Совјетског Савеза. Она је у том смислу прихваћена и третирана и од Америке и њихове владе.

Коментаришући ове наводе, политиколог Александар Павић каже да је на сцени 'тотални, хистерични рат' против Русије.

- Рукавице су потпуно скинуте и све маске су пале. Овде се више не ради о борби за 'демократију', 'вриједности', 'људска права' итд., већ сада политички Запад води отворени рат против Руса и Русије. Све ово јесте само обновљени Хитлеров поход на Москву, само у другом руху. А што се тиче избацивања из УН, ниједна држава не би могла да легално буде избачена из УН мимо Савјета безбједности. Русија, као једна од пет сталних чланица, свакако неће гласати против сопственог чланства. То је по законима и правилима, али насиље је нешто сасвим друго... - подвлачи Павић.

Спољнополитички коментатор Обрад Кесић истиче да би искључење Русије из УН значило распад те свјетске организације.

- Мислим да је тај сценарио мало вјероватан, јер би такав захтјев морао доћи од Савјета безбједности, а то не би подржале ни Русија ни Кина. Кина би гласањем за такав предлог сама себи пуцала у ногу, јер би, ако би дошло до сукоба са Западом, и њој могло исто то да се догоди. Не постоји легални механизам да Русија буде искључена из УН. То би, као што кажем, био распад УН. Међутим, не искључујем такву могућност, јер знамо да се Запад позива на међународно право само када то њима одговара - оцјењује Кесић.

Ако би неким поновним кршењем права успјели да избаце Русију из УН, то би значио крај међународног система каквог га познајемо од 1945. године.

Генерал Митар Ковач, директор Евроазијског безбjедносног форума, наглашава да је избацивање Русије из УН правно немогуће.

- То може само у главама појединих умоболних глобалиста. Многе државе су 'наставиле континуитет' у УН, па и Србија, која је од СФРЈ наслиједила столицу у Нјујорку. Ако би се наставило такво насиље, УН би се распале, а свијет би срљао у потпуно безакоње. Свjетски рат би био реална алтернатива том безумљу, а то не би дозволиле ни Кина, ни Руска Федерација - закључује Ковач.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 14:53