/ - PHOTO BY MAREK STUDZINSKI ON UNSPLASH
31/03/2023 u 21:35 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Poziv zemalja istočnog krila NATO-a na jačanje američkog vojnog prisustva

Države B9 su obećale dodatnu podršku Ukrajini da odbije ruske snage

Zemlje članice istočnog krila NATO pozvale su danas na pojačano američko vojno prisustvo u regionu, nekoliko mjeseci prije samita Atlantskog saveza, prenose Vesti.rs.

-Mora da se učini sve da se poveća američko prisustvo u našem regionu na istočnom krilu u smislu vojnika i opreme- rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Auresku poslije razgovora u poljskom gradu Lođu sa svojim kolegama grupe B9.

Ministri zemalja B9 – Bugarske, Češke, Estonije, Mađarske, Letonije, Litvanije, Poljske, Rumunije i Slovačke, ponovili su pozive na jačanje odbrambenih sposobnosti tog dijela Evrope koji se graniči sa Ukrajinom u ratu.

-Ako imamo čvrstu odbranu, u stanju smo da imamo jako sredstvo odvraćanja od destabilizujućeg ponašanja Rusije. To je jedini jezik koji Rusija razumije-rekao je rumunski ministar.

On se založio za više protivvazdušne odbrane, protivraketnih kapaciteta kao i za više sredstava za osmatranje, izviđanje i za obavještajne poslove.

Države B9 su obećale dodatnu podršku Ukrajini da odbije ruske snage.

-Sada je prioritet pomoći Ukrajini da pobijedi u ovom ratu. Svi podržavamo članstvo Ukrajine u NATO-u- rekao je rumunski ministar.

Samit NATO-a biće održan u julu u glavnom gradu Litvanije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
NATOPOZIVJAČANJE
10. maj 2024 12:44