/ Foto: EPA-GEORGI LICOVSKI
01/07/2022 u 09:53 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department podržava "Otvoreni Balkan”: To je temelj za jačanje ekonomija

Bliža saradnja unutar područja privući će ulaganja u energetiku, bankarstvo, proizvodnju, usluge i druge sektore, kažu iz Stejt departmenta

Snažne i inkluzivne regionalne inicijative kompatibilne sa Evropskom unijom, poput "Otvorenog Balkana", kao i zajedničko regionalno tržište temelj su za jačanje ekonomija Zapadnog Balkana i njegovog približavanja jedinstvenom evropskom tržištu, saopštili su iz Stejt departmenta u vezi sa tom inicijativom.

-Sjedinjene Države podržavaju ove i druge komplementarne inicijative za zajedničko produbljivanje regionalne ekonomske saradnje i unapređenje evropskog puta Zapadnog Balkana. Bliža saradnja unutar tog područja privući će ulaganja u energetiku, bankarstvo, proizvodnju, usluge i druge sektore na tržište od 20 miliona obrazovanih radnika i klijenata u srcu Evrope- kazao je portparol Stejt departmenta u odgovoru Glasu Amerike.

Jedna od činjenica koja je nesumnjivo zbunila javnost je nedvosmislena podrška koju je “Otvorenom Balkanu” pružila i Rusija.

Na tu konstataciju iz Stejt departmenta Glas Amerike dobio je kratak odgovor.

-Rusija očigledno ne podržava proces pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i nastoji da uzrokuje podjele u regionu- zaključio je neimenovani portparol Sekretarijata za spoljne poslove Sjedinjenih Država.

U svom tumačenju inicijative “Otvoreni Balkan” portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez podsjetila je da je Oliver Varhelji, komesar za proširenje i susjedsku komisiju Evropske unije, prisustvovao junskom samitu održanom u Ohridu u Sjevernoj Makedoniji.

image
-Ана Писонеро

-Prisutne su bile i druge zainteresovane strane, uključujući i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara. Regionalne integracije, zasnovane na pravilima Unije, koje su istinski inkluzivne, mogu donijeti opipljive koristi za Zapadni Balkan i Evropsku uniju- ustvrdila je Pisonero Hernandez, dodavši da je za pohvalu to što su učesnici inicijative posvećeni promovisanju veće regionalne integracije.

-Ipak, ostaje jasno da će najviše koristi biti ukoliko u njoj učestvuje svih šest zemalja Zapadnog Balkana. U tom kontekstu, dok prioritet ostaje napredovanje na zajedničkom regionalnom tržištu, inicijativa “Otvoreni Balkan” ima potencijal da ubrza ekonomsku integraciju regiona ukoliko se to čini na inkluzivan način i zasnovano na pravilima i normama EU i četiri pravila koja važe za slobodno i jedinstveno tržište Unije – koje je zaista inkluzivno- rekla je Glasu Amerike portparolka Evropske komisije.

Takođe, ukazala je i da EK podstiče učesnike da iskoriste postojeće strukture, poput Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i Savjeta za regionalnu saradnju da bi se, kako navodi, obezbijedili stručnost i znanje.

- Ekonomski i investicioni plan Evropske unije u iznosu od 30 milijardi eura sastavni je deo podrške zapadnom Balkanu na putu ka EU – koji je od koristi za region i Uniju. Uspješna regionalna ekonomska integracija pomoći će utiranje puta ka dubljoj ekonomskoj integraciji sa jedinstvenim tržištem EU i pomoći u postizanju krajnjeg cilja – što je članstvo u Evropskoj uniji- zaključuje u pisanom odgovoru za Glas Amerike Hernandez.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 13:17