/ сједиште НАТО - NIDS/NATO MULTIMEDIA LIBRARY
30/11/2021 u 13:54 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг упозорио Русију: Агресивност против Украјине имала би високу цијену

Ово је други пут ове године да Русија показује велику и неуобичајну концентрацију снага у овом региону, сматра он

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг  упозорио је Русију да не подузима никакве војне кораке против Украјине, истакавши како би цијена била висока, пренос Аваз.ба.

- Свака будућа руска агресивност против Украјине дошла би по високој цијени и имала озбиљне политичке и економске посљедице за Русију - рекао је Столтенберг уочи састанка министара вањских послова НАТО-а који у уторак почиње у Риги, јавља Анадолија.

Концентрација снага

Планирано је да на састанку буде разговарано о неколико питања, укључујући руско војно присуство недалеко од украјинске границе.

- С великом забринутошћу пратимо дешавања на граници Украјине. Ово је други пут ове године да Русија показује велику и неуобичајну концентрацију снага у овом региону - рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за медије с Егилсом Левитсом, предсједником Латвије.

Казао је како су видљиви тешко наоружање, артиљерија, оклопне јединице, дронови и десетине хиљада трупа спремних за борбу. Столтенберг сматра да Русија треба показати транспарентност како би смањила тензије и деескалирала ситуацију.

- НАТО-ов приступ према Русији остаје непромијењен. Ми одржавамо јаком своју одбрану и одлучност, док остајемо отворени за дијалог с Русијом - истакао је генерални секретар војне алијансе.

Више од 40.000 трупа

Столтенберг је нагласио да су савезници из НАТО-а значајно појачали своје присуство у региону посљедњих година, потакнуто агресивним акцијама Русије против Украјине 2014., с илегалном анексијом Крима и континуираним напорима Русије да дестабилизира источну Украјину, подршком сепаратистима у Донбасу.

Додао је како су и током посљедњих година имплементирали највећа појачања колективне одбране од краја Хладног рата, са четири борбене групе у три балтичке земље и Пољској, с већим присуством морнарице, али и већом спремности снага.

- Утростручили смо величину НАТО јединице за одговор на више од 40.000 трупа које могу бити упућене у веома кратком року, ако је то потребно - упозорио је Столтенберг.

Министри ће разговарати и о сигурносној ситуацији у Афганистану, Украјини, Грузији, те на Западном Балкану, укључујући све веће тензије између Србије и Косова, као и дешавања у Босни и Херцеговини.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. april 2024 11:25