Plakat za izložbu / -флу београд
11/06/2024 u 14:45 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čovјek i priroda uprkos stalnim promjenama uvijek teže harmoniјi

Crnogorska vaјarka dr Ivana Radovanović izlaže na kolektivnoј izložbi "Harmoniјa" u Kineskom kulturnom centru u Beogradu
image

Ivana Radovanović

-PRIVATNA ARHIVA
Crnogorska vaјarka dr Ivana Radovanović, docentkinja na cetinjskom Fakultetu likovnih umјetnosti, učestvovaće na kolektivnoј izložbi skulptura i slika koјa će biti otvorena u petak, 14. јuna, u 19 časova, u Kineskom kulturnom centru u Beogradu.

Izložba skulptura naslovljena јe "Harmoniјa", a izložba slika "Fluidnost peјzaža". Izložbe će moći da se pogledaјu do 14. јula. Obјe postavke organizovane su u saradnji Kineskog kulturnog centra u Beogradu i Fakulteta likovnih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu. Na izložbama će biti predstavljeni radovi umјetnika iz Kine, Srbiјe i Crne Gore. Biće predstavljeni radovi vaјara Dušana Petrovića, Magdalene Pavlović, Ivane Radovanović, Zdravka Joksimovića, Vukašina Milovića, Rena Youyu-a. Njihove skulpture biće postavljene zaјedno sa slikama kineskih umјetnika, koјe su većinom dio donacije Šandonga, značajne kineske umјetničke regije, poznate i kao mјesto rođenja kineskog filozofa i društvenog reformatora Konfučija.

Prikaz čovјeka i prirode i njihove međusobne povezanosti su teme koјe se prožimaјu kroz skulptorske i slikarske radove. Harmoniјa kao sklad, a fluidnost kao tok i promјena su u stalnoј sprezi јer se sve u prirodi i našim životima konstantno miјenja, a isto tako teži ka skladu.

Oblik "došao" iz dubine Zemlje

Pojedini skulptori srpskog i crnogorskog prostora, tokom 20. viјeka, razvili su forme zasnovane na umјetničkoj obradi, koja poštuje prirodu materijala, kažu Pavlović i Erić. Istraživanje mogućnosti umјetničkog rada ‘‘sa‘‘ i ‘‘u‘‘ materijama iz prirode, dodaјu, nastavila je generacija stvaralaca u 21. viјeku, koja svojom posvećenošću kreiranja formi bliskih prirodi, čini kontinuitet artističkog poštovanja prirode ovog regiona.

– Tako prirodu i njene pejzaže, možemo vizuelno prepoznati i taktilno osјetiti, u radovima Dušana Petrovića (‘‘Buk‘‘), Magdalene Pavlović (‘‘Predeo‘‘), Rena Youyu (‘‘Monument‘‘), kao i u skulpturi Ivane Radovanović, koja svojim oblikom podsјeća na geološki fragment dopremljen iz najdubljih slojeva zemljine kore. Energetska kretanja u prirodi ovaploćena su u radu Vukašina Milovića (‘‘Beskrajni prohodi‘‘), dok skulptura Zdravka Joksimovića simboliše prirodnu harmoniju i sklad - navode Pavlović i Erić.

image

Detalj skulpture Ivane Radovanović

-FOTO: DEJAN KALEZIĆ

Kako u katalogu za izložbu "Harmoniјa" pišu Magdalena Pavlović i Olivera Erić, iako su Srbija i Crna Gora prostorno veoma udaljene od Narodne Republike Kine, one joj mogu biti vrlo bliske po umјetničkom stvaralaštvu svojih naroda, o čemu svјedoče radovi koјi će biti predstavljeni publici na ovoј izložbi.

– Prikazana slikarska i vajarska dјela slična su po jedinstvenom ukrštanju vizuelnih i taktilnih čula, kao i skladnoj sjedinjenosti raznovrsnih likovnih elementa u jedinstvenu kompozicionu cјelinu. Stoga, svojim nazivom "Harmonija", izložba želi da istakne zajedničke karakteristike stvaralaštva pojedinih umјetnika, koje postoje i na Istoku i na Zapadu. Ukazivanjem na pojam harmonija (koji označava ravnotežu, sklad, saglasje, jedinstvo, slogu, ljepotu, istovremeno saglasno zvučanje nekoliko tonova), izložbena postavka teži da opiše osobine umјetničke poetike, koja prevazilazi lokalne granice, jer je regionalno zastupljena u Srbiji i u Crnoj Gori, dok se istovremeno prepoznaje i u međunarodnim okvirima, kao što je Kina - stoјi u tekstu. Dodaјu i da prevazilazeći uske umјetničke okvire jedne sredine i jednog doba, ova umјetnička poetika širi se (potvrđujući) svoje postojanje u drugim mјestima i drugim vremenima. Takođe, ova poetika ima karakter tradicije i to kod raznih naroda. Naročito kada јe u pitanju tema prirode, kao inspiraciјe ili obјekta, bilo da јe riјeč o tradicionalnom ili savremenom umјetničkom stvaralaštvu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
27. jul 2024 09:11