Lucija Barišić (u sredini) sa Luko Žužićem i Tomijem Novakom pred budvanskom publikom / - GRAD TEATAR
01/08/2023 u 11:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Grad teatar: "Posljednji čin", intimna i duhovita predstava o smrti

Predstava je ispričana na intiman, ali duhovit način iz perspektive smrti kao finalnog čina. Barišić se u ovoj monodrami vraća u djetinjstvo, prisjeća se smrti majke, postavlja pitanje kolektivnog straha od smrti, otvara i mapira karte sjećanja

Dramski program 37. festivala Grad teatar nastavljen je na sceni između crkava predstavom "Final Act" (Poslednji čin). Riječ je o autorskom projektu Lucije Barišić u koprodukciji Umjetničke organizacije "Pierre Vally" sa Zagrebačkim kazalištem mladih te uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Predstava "Final Act" ispričana je na intiman, ali duhovit način iz perspektive smrti kao finalnog čina. Barišić se u ovoj monodrami vraća u djetinjstvo, prisjeća se smrti majke, postavlja pitanje kolektivnog straha od smrti, otvara i mapira karte sjećanja, mjesta događanja i čekanja završnog čina. U drugom dijelu tema je život te se sklapa veza između optimizma i straha u kojoj na kraju pobjeđuje optimizam. Interakcija sa publikom je konstantna tokom jednosatnog izvođenja, a budvanska publika ju je tokom igranja predstave više puta nagradila aplauzom.

Barišić je, nakon izvođenja, kazala da je oduševljena reakcijama publike kao i samim ambijentom između crkava, iako je bio izazovan.

- Predstava je intimnija i u zatvorenom prostoru, zbog toga je bilo izazovno igrati je na otvorenom. Kakva je ljepota igrati predstavu uz more i sa svime što se dešava okolo. Publika je bila predivna, bilo je dosta poznatih ljudi koje smo ih iskoristili pa su i oni malo učestvovali. Osjećam se zahvalno i jako lijepo, puno lijepih stvari se poklopilo i uklopilo u predstavu. Raznih varijanti predstave je bilo, ovo je finalna i ostalo je još mnogo materijala. Od saradnika bih istakla sve njih, dali su mi ogromnu podršku i prolazili sa mnom kroz sve faze. Svako od njih je odigrao značajnu ulogu u stvaranju predstave, ne gledam na njih kao saradnike već kao na svoju kreativnu familiju, jako smo bliski - kazala je Barišić.

Glavni "krivac" za saradnju sa Gradom teatrom je reditelj Boris Liješević, otkrila je ona.

- Na moju sreću, ali i kroz životne okolnosti znam Borisa Liješevića. Dugo se nismo vidjeli ni čuli, ali on je rekao ljudima iz Grada teatra da obrate pažnju, oni su se raspitali, pogledali predstavu i na kraju me pozval - istakla je ona.

Autorski tim pored Barišić čine i umjetnički saradnici za režiju i dramaturgiju Petra Veber, Damir Klemenić, Adriana Josipović, Ana Prolić, Mala Kline i Jadran Grubišić. Muzičari su Luka Žužić i Tomi Novak, za svjetlo je zadužen Marino Frankola, a dizajner promotivnih materijala je Ivor Tomljanović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 21:42