Дутина, Дамљановић и Јовановић / -ФОТО:Ж.Ј.
26/02/2022 u 13:00 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Носе музички живот, а мало их је композиторки

Хтјела сам да модерну, нову клавирску музику што више приближим публици, јер смо свједоци одређене стигматизације модерног и новог. Волим да рушим предрасуде и волим да идем у корак с новим - рекла је Дамљановић

Солистичким концертом пијанисткиње Весне Дамљановић "Жене у музици" у великој сали КИЦ "Будо Томовић" завршено је прво вече овогодишњег, осмог Фестивала савремене клавирске музике "Форте пиано". Пијанисткиња је и овом приликом показала своју виртуозност, но исто тако, и да њеном интерпретаторском сензибилитету одговорају композиције савремених аутора и ауторки. Концерт су отворили комади Исидоре Жебељан (1967-2020) (Србија) - "Сарабанда", "Дарк Велвет", "Руски вергл" и "Умбра". Потом је услиједила свјетска премијера композиције Татјане Прелевић (Црна Гора, Њемачка) "Звуци тишине" инспирисана Његошевим спјевом "Лучка микрокозма". На крају, Дамљановићева је извела композиције своје колегинице Валентине Дутине (БиХ), "Босанска свита" и Концертна парафраза на народну тему "Роса паде на ливаде", а које је Дутина компоновала баш за њу.

Концерту је претходио разговор на тему "Жене у музици", током којег су Дамљановићева и Дутина кроз разговор с музиколошкињом Јеленом Јовановић појасниле свој избор за репертоар, односно инспирацију и музичке оквире у којима се креће док стварају.

Јовановићева, која је понаособ представила пијанисткињу и композиторке, истакла је да назив, односно тема концерта "Жене у музици", у себи сублимира много питања, почев од видљивости и присутности жена у музици, до препознавања и вредновања њиховог ауторског рада. Истакла је и да се не може говорити о савременим ауторкама и њиховом мјесту на музичкој сцени и музичкој теорији, а да се не сјетимо њихових претходница, музичарки и композиторки које су углавном дјеловале из сјенке. Јовановић је додала да то не умањује значај њиховог стваралаштва, као ни њихове умјетничке домете. Када се пак говори о музичком животу Црне Горе, додала је она, и некад и сад, жене су углавном носиоци музичког живота, било као педагози, организатори или интерпретатори. Но, и даље је мали број композиторки, истиче Јовановић.

Потребно је ићи у корак с временом

Програм концерта је, каже Дамљановићева, конципирала на основу личног искуства, као рођена Црногорка, која живи у Београду, а ради у Сарајеву. Ипак, основна жеља била јој је да савремену музику представи савременом слушаоцу.

– Хтјела сам да модерну, нову клавирску музику што више приближим публици, јер смо свједоци одређене стигматизације модерног и новог. Волим да рушим предрасуде, и волим да идем у корак с новим - рекла је Дамљановић.

Најавила је за "Дан" да ће ускоро поново наступати у Подгорици, али у Музичком центру Црне Горе.

Валентина Дутина истакла је да је композиција коју је извела Дамљановићева инспирисана збирком Мехмедалије Мака Диздара "Камени спавач". Трудила се да у "Босанској свити", каже, као и Диздар, споји архаично, архетипско са савременим музичким изразом, као што је то пјесник учинио у језику, премошћавајући сасвим природно вјекове.

– Кад покушавам из шире перспективе да сагледавам мој музички језик, могла бих да кажем да се доминантно креће у оквирима неокласицизма - рекла је Дутина, додајући да се поред умјетничке музике интензивно бави истраживањем фолклора, као и примјеном фолклорних идиома, гдје покушава сачувати аутентичност фолклорног у комбинацији са токовима савремене музике.

Фестивал "Форте пиано" коме је ове године носећа тема била "Музика (пост)југословенског периода" завршио је концертима пијанисткиња Марије Митровић (Подгорица) и Биљане Горуновић (Београд, Нови Сад).

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 11:55