Veljko Milatović otvara Mauzolej (List ”Pobjeda” 1.8.1974. snimio Miodrag Ilić) / -NMCG/ POBJEDA/ MIODRAG ILIć
27/07/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pola vijeka Njegoševog mauzoleja

Izložba "Iskra u kamenu" kojom Narodni muzej Crne Gore obilježava 50 godina Njegoševog mauzoleja na Lovćenu, biće otvorena u srijedu, 31. jula u 19 časova, u Crnogorskoj galeriji umjetnosti "Miodrag Dado Đurić" na Cetinju, obavijestili su iz NMCG.

Izložba prati razvojni put mauzoleja, od prvih ideja o gradnji tokom dvadesetih godina XX vijeka, preko pokušaja gradnje oko stogodišnjice Njegoševe smrti, do njegove konačne izgradnje i otvaranja tokom prve polovine sedamdesetih godina prošlog vijeka.

image

Mauzolej na Lovcenu - NMCG katalog Iskra u kamenu 50 godina od otvaranja

-NMCG

Postavku čine brojni predmeti koji svjedoče o poluvjekovnoj težnji da se izgradi ovo zdanje, a najatraktivniji su hrastova škrinja u kojoj su držani Njegoševi zemni ostaci, dugme iz groba, zlatni mozaik i zlatni listići kojim je ukrašen svod mauzoleja, planovi mauzoleja koje je izradio Harold Bilinić, kao i dvije gipsane karijatide Ivana Meštrovića.

image

Harol Bilinić - Osnova spomenika Njegošu na Lovćenu list IV

-NMCG

Izložba je istovremeno i omaž galeriji Umjetnici Jugoslavije Njegošu koja je upravo 1974. godine otvorena kad i mauzolej. Upotpunjena video zapisima i brojnim fotografijama postavka predstavlja zaokruženu cjelinu, od prve ideje do realizacije.

image

Transport jablaničkog mermera za Mauzolej na Lovcenu

-NMCG

Ovo impozantno zdanje, rad vajara Ivana Meštrovića, koje se nalazi na 1.660 metara nadmorske visine i do kojeg se dolazi kroz tunel sa 461 stepenicom otvorio je 28. jula 1974. godine predsjednik predsjedništva SR Crne Gore Veljko Milatović. Pedeset godina kasnije ono i dalje stoji na Jezerskom vrhu i predstavlja najatraktivniji objekat Narodnog muzeja Crne Gore, koji ni jednog posjetioca ne ostavlja ravnodušnim.

Autori izložbe su Predrag Malbaša, Isidora Kovačević i Filip Kuzman, a postavka se može pogledati do 2. septembra 2024. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. septembar 2024 09:22