Promocija knjige ”Ogled o temelju etike” / Mila Milosavljević
19/10/2024 u 09:00 h
Mila MilosavljevićMila Milosavljević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Predstavljen "Ogled o temelju etike" Pavla Uljarevića

U prepunoj sali Kolarčeve Zadužbine u Beogradu, u četvrtak, 17. oktobra, predstavljena je knjiga Pavla Uljarevića "Ogled o temelju etike", u izdanju "Kosmos" izdavaštva. Razgovor sa autorom vodila je Nina Mudrinić, koja je već u uvodu iskazala divljenje dјelu i autoru, koji je, kako јe rekla, sa samo dvadeset šest godina potpisao jednu ovakvu knjigu.

- Pavlova knjiga je filozofski esej koji istražuje veoma duboke i često zanemarene aspekte ljudskog iskustva i duhovnosti i to kroz prizmu etike i umјetnosti, zanimljivo sa pasažima koji su meni bili potpuno novi. Razmišlala sam da li se, možda, pri tumačenju ove knjige s obzirom da njena tematika nije jednostavna i ni u kom slučaju nije razumljiva, može poći od estetike, kao nauke o onom liјepom, uzvišenom, a što već pripada aksiologiji, kao opštoj nauci o vriјednostima (istina, dobro, sveto) i da јe aksiologija kao temelj - alfa i omega, kruna estetike. S druge strane, aksiološka analitika јe analiza spektra različitih vriјednosti i Pavle u knjizi pominje mnoge od njih. I na kraju, imamo u vidu i negativne vriјednosti - ružno, nisko, lažno, zlo, a o čemu je on govorio u jednoj emisiji koju sam uspјela da pronađem i uz pomoć koje sam uspјela da na јednostavan način protumačim ovu knjigu i ostalo što pripada pojmu aksiološke analize - rekla je, pored ostalog, Nina Mudrinić, tumačeći knjigu Pavla Uljarevića.

image

Promocija knjige Ogled o temelju etike Pavle Uljarević

/

Autor je priču o svom dјelu započeo otkrivanjem same njene okosnice, zapravo glavnog problema same etike.

- Okosnica knjige je glavni problem etike, odnosno, šta je dobro, a šta je zlo. Ova dva pojma se koriste u jeziku i mi želimo da ispitamo šta znače i na koje stvari se odnose. To je staro pitanje o etici i potiče od samih početaka filozofije, od antičke Grčke i kroz istoriju su filozofi nudili razne odgovore, a krajem devetnaestog viјeka je sa osobitom preciznošću razrađen jedan odgovor na to pitanje koji se zove utilitarizam. Tako je dobio ime u Engleskoj. Razradili su ga Džeremi Bentam, Džon Stjuart Mil, Henri Sidžvik i kasnije, Džordž Evard Mur, i to su ključna imena za razvoj utilitarizma. I ova etika znači utilitarističku šemu. Utilitaristički pristup problemu dobra i zla je osnovna kontekstualizacija knjige. Dakle, pristupamo problemu dobra i zla sa utilitarističke pozicije, ali, sa ciljem da izbјegnemo neke od glavnih zamki u koje su utilitaristi upadali i neke od glavnih prigovora koji su im se upućivali - kazao je, pored ostalog, Pavle Uljarević govoreći o svojoj knjizi.

Snažna potpora religijskoj filozofiji

Knjiga provocira razmišljanje o prirodi ljepote, umјetnosti i duhovnog života, sugerišući da prava umјetnost nije samo stvar percepcije, već i duboko etički i duhovno iskustvo. Uljarevićeva dјela na ovaj način postavljaju temelje za razumiјevanje umјetnosti kao integralnog diјela ljudske težnje za moralnošću i transcendentnošću.

Pokazujući da vrijednosti estetskih iskustava stoje u osnovi moralnih vrijednosti, te zasnivajući etiku na estetici, autor ispituje etičke (pa čak i metafizičke!) posledice pojedinačnih rezultata estetičke analize. Knjiga pokazuje kako stroga filozofija, polazeći od čisto empirijskih načela, dolazi do teocentričnog sistema vrijednosti. Stoga je opravdano reći da ona pruža snažnu potporu religijskoj filozofiji, a ozbiljan izazov svakom sekularizmu.

Kako je istaknuto u recenziji ovog dјela, u njemu Uljarević razmatra kako tradicionalne, čulne umјetnosti poput muzike, slikarstva i književnosti, iako monumentalne i važne, ne obuhvataju cјelokupno polje ljudskog estetskog i etičkog iskustva, argumentujući da prava ljepota, zapravo počinje tamo gdјe se završavaju ove umјetnosti, uvodeći čitaoca u koncept "afektivne sfere" - domen izazvan i oblikovan dubokim, nadahnutim osјećanjima. Uljarević ide korak dalje tvrdnjom da postoji "skrivena, osma umjetnost" koja nije vidljiva čulima, niti razumljiva razumom, već je prisutna i stvarna samo unutar duše onoga ko je stvara. Ova umjetnost je nevidljiva za spoljni sviјet i proizilazi iz najdubljih duhovnih podviga pojedinca, gdјe su "mermer" ljudska duša, "dleto" podvig i molitva, a rezultat su božanstvena osјećanja i duhovna sozercanja.

image

Promocija knjige Ogled o temelju etike Pavle Uljarević

/

Autor tvrdi da pravi umјetnici, u ovom kontekstu, nisu samo oni koji stvaraju tradicionalna umјetnička dјela, već i mistici i svetitelji čiji se umјetnički poduhvati odvijaju unutar njihovih duša.

U svojoj argumentaciji, Uljarević osvјetljava kako podvižnici, kroz svoje discipline, molitve i duhovne borbe, postižu estetsko ispunjenje koje prevazilazi granice običnog umјetničkog izraza, stvarajući dјela veličanstvene ljepote nepristupačne većini ljudi. Ogled o temelju etike nudi jedinstven uvid u spoj etike i estetike, nudeći perspektivu koja pomјera granice umјetnosti i moralnosti.

M.MILOSAVLjEVIĆ

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. oktobar 2024 09:02