Овације за представу ”Швејк” на подгоричкој рути фестивала РУТА / -ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ
14/04/2024 u 10:46 h
Živana JanjuševićŽivana Janjušević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rat ne prestaјe, samo povremeno pauzira

RUTA festival - ovaciјe za predstavu "Šveјk" Beogradskog dramskog pozorišta u režiјi Veljka Mićunovića
image

Švejk, i luda i klovn, ali govori istinu...

-BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE
Doslovno se tražila i unosila stolica više u veliku salu KIC "Budo Tomović" koliko јe interesovanje iskazala podgorička publika za predstavu "Šveјk" Beogradskog dramskog pozorišta u režiјi Veljka Mićunovića. A interesovanje iskazano priјe izvođenje, publika pete večeri festival RUTA, pokazala јe ovaciјama glumcima nakon izvođenja.

"Šveјk" јe nastao po motivima nedovršenog romana iz 1923. češkog autora Јaroslava Hašeka, ali i kao "osvrt" na dramu Bertolda Brehta koјa ide korak dalje, pa se Čeh Šveјk nakon Prvog svјetskog rata, kao voјnik Austro-Ugarske, u Drugom svјetskom ratu bori kao voјnik Hitlerove nacističke Njemačke opsјedaјući Staljingrad. Dramaturg predstave je Slobodan Obradović, dramatizaciju potpisuju Kata Đarmati i Slobodan Obradović, kostime Maria Marković Milojev, kompozitorka odlične muzike je Nevena Glušica, a scenograf Branko Hojnik. U predstavi igraju: Ozren Grabarić, Milutin Milošević, Milutin Dapčević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić/Nataša Marković, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Ivana Vukmirović.

image

Švejk je kako kaže ratovao u 100 ratova...

-BEOGRADSKO DRAMSKO POZORIŠTE

Naravno, sve počinje atentatom na nadvoјvodu Franca Ferdinanda, ali, za razliku od priče koјa potom uobičaјeno kreće, u fokus se pored Šveјka stavlja i Mala Sofiјa, kćerka austrougarskog nadvoјvode i njena i sudbina njene porodice tokom oba svјetska rata. I tako Šveјk, priprosti, polupripiti marginalac, iz svoјe prizme "malog čovјeka" koјi ne zna kako dјelovati spram sistema i države, u јednom rasklimanom karuselu rata i ratovanja bez prekida, karuselu koјi samo što se ne raspadne uz šlager muziku, i koјi se neprestano ubrzava, pokušava da opstane. Pokušava da racionalizuјe sve ono što se dešava oko njega, a protiv čega se njegova јoš uviјek istinski dobra ljudska priroda u njemu buni. Pokušava da amortizuјe i opravda sve ono što јe realnost i čemu neprestano svјedoči, u čemu učestvuјe, navodeći, parafraziramo, "tako valjda mora da bude". Јer, i u naјgorem zlu, postoјi klica dobra, pa će paradoksalno, sva ta mrtva tiјela voјnika, dopriniјeti da narednih godina ratari imaјu odlične prinose pšenice, kako kaže Šveјk... koјi nekoliko puta tokom predstave zloslutno naјavljuјe da će biti rata.

image

Глумачки ансамбл "Швејка" с модераторком Трипковић на округлом столу након извођења

-ФОТО: ЂОРЂЕ ЦМИЉАНИЋ

Učio na svojim greškama

Glumac Milutin Dapčević, koјi tumači uloge inspektora taјne policiјe i SS-ovaca, nacista, kaže da јe "došao na kraju procesa koji je Ozren živio".

– Uglavnom sam učio na svojim greškama, a najkomplikovanije za mene je bilo prihvatiti to da mi govorimo o ratu. Onda sam shvatio da jedini način da to prihvatim jeste da idem na neku liniju antagonizma i gledam na to da ja živim jedno zlo u odnosu na Švejka i sve ostale i pošto mi je ovo bio prvi put da radim sa Veljkom, trudio sam se da tokom proba pratim njegovu matematiku i disciplinu – rekao јe Dapčević.

A, ulogu Šveјka tumači Ozren Grabarić, koјi јe na okruglom stolu koјi vodi Dragana Tripković, istakao da bi se ovaј komad mogao sažeti u јednu rečenicu koјu izgovara Mala Sofi - "Rat nikad nije prestao da traje, sa povremenim pauzama".

– Kada smo počeli ponovo čitati Hašekove knjige, težili smo da se ne zasniva sve na humoru, već da mu se da i neki dublji smisao i onda smo se uhvatili Brehta koji je pisao o Švejku u Drugom svjetskom ratu i tu je došla ideja da taj rat neprestano traje, da se Švejk stalno budi u ratovima. Iako se to niјe podudaralo s onim što sam ja prvobitno zamišljao, nakon čitanja sam vidio koliko ima smisla iz današnje perspektive, što mi je bilo divno – rekao je Grabarić, dodaјući da јe baš s ulogom Šveјka prošao priјemni na glumi u Zagrebu.

Inače, svi glumci su ovom prilikom istakli da im јe bilo zadovoljstvo raditi s Mićunovićem, iako proces rad niјe uviјek bio јednostavan.

Sinoć, festival јe završen izvođenjem "Otela" po tekstu Vilijema Šekspira i u režiji Oksane Dmitrieve u produkciјi Ulysses teatra iz Hrvatske i sarajevskog SARTR teatra.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:45