Божовић, Младенов, Радовановић, Гаговић и Шошкић / -ФОТО: Ж.Ј.
06/02/2022 u 12:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Сагледавање шире слике флуидних идентитета

Колективна изложба радова црногорских и канадских умјетника "Флуксни идентитет - Савремена умjетничка сцена Канаде у диjалогу са умjетницима из Црне Горе" у Дворцу Петровића може се погледати до краја фебруара

Поставку колективне изложбе "Флуксни идентитет - Савремена умjетничка сцена Канаде у диjалогу са умjетницима из Црне Горе" чине радови умjетника из Канаде: Божа Васића, Coco Guzman, Милутина Губаша, Садка Хаџихасановића, Sandra Brewster, Stuart Reid, Two Gullivers - Besnik и Flutura Haxhillari и Весне Перуновић, као и умjетника из Црне Горе: Иване Радовановић, Jелене Томашевић, Ненада Шошкића и Веска Гаговића. Изложба се до краја фебруара може погледати у изложбеном простору Центра савремене умјетности Црне Горе - Дворцу Петровића. Изложба "Флуксни идентитет" продукциjа је ВИСАРТ – Асоциjациjе за визуелну умjетност и културу, Амбасаде Канаде и ЦСУЦГ.

Кустоскиња поставке, коју чине дјела рађена различитим техникама, од цртежа на папиру графитном оловком до слика, инсталација, колажа, видео-радова, јесте историчарка умјетности Светлана Младенов. Изложба се бави проблемима идентитета, питањима његове не-стабилности, могућности сажимања у себе различитих друштвених утицаjа и спремности на промjене. И иако идентитет одређује нашу суштину, он није нужно везан за национално и етничко, већ се може фокусирати и на економске или образовне, и наравно, културне одреднице, а које се рефлектују потом на појединачне умјетничке радове, рекла нам је Младенов. Идеја за изложбу родила се током њеног боравка у Канади на фестивалу перформанса у Квебеку, и већ тада је одлучила да је потребно да се кроз радове оствари дијалог канадских са нашим умјетницима - из Србије, Црне Горе и Македоније, односно с простора који Амбасада Канаде у Београду покрива у овом региону.

– Тема идентитета наметнула се као заједничка, која нас повезује, а која је актуелна код нас, али и у Канади, која је добар примјер суживота различитих идентитета и која би могла да нам послужи као позитиван примјер - каже Младенов. Тема је, додаје, изузетно актуелна у цијелом свијету због миграцијских процеса. Односно, због чињенице да многи људи преласком границе, у сусрету са другим, прихватајући то друго, почињу да граде нове идентитете, да се мијењају.

Физичка и временска промјенљивост идентитета

Вајар Ненад Шошкић представио се радом "Портрет", реди-мејд скулптуром - инсталацијом.

– Умјетност увијек мора бити са временом и да одговара на тренутак у коме живимо, и у оваквом умјетничком дијалогу видимо да ли смо у том реалном времену или нисмо - каже Шошкић, додајући да не одустаје од своје основне вокације - скулптуре.

– Често људи гријеше када кажу да савремена умјетност мора да буде у новим медијима. Није тако. Савремена умјетност је у ствари начин мишљења у времену у коме живимо - каже Шошкић.

Вајарка Ивана Радовановић представљена је на поставци снимком њеног перформанса из 2018. г "No country for young men".

– Тема коју сам тада обрађивала била је везана за питање идентитета мјеста, а сам рад може да се прожима кроз вријеме, тако да рефлексију проналази и у овом тренутку. Зато ми је драго што тај перформанс, тада забиљежен, може сада да се прикаже и да функционише као флуидни идентитет - рекла нам је Радовановић.

– Идентитет није стабилан, он се мијења, флуидан је, и мјешавином различитих идентитета, добијате један сасвим нови идентитет - истиче Младенов, напомињући да увијек треба сагледавати ширу слику. Зато је, наглашава, бирала умјетнике који се крећу кроз проширено поље умјетности, оне који су спремни на мијешање медија, укрштање различитих техника, интердисциплинарно и мултимедијално мишљење и дјеловање. Истиче да није поборник ларпурлатизма.

– Умјетност увијек дјелује у неком контексту и кроз неки конткест постоји. У супротном, била би самој себи сврха. Зато је контекст битан за умјетника, и зато се њихови радови разликују. Рецимо, радови из `90. носе сасвим други дух у односу на оно што раде данас. Стално се нешто мијења и истражује. Зато умјетници и полазе од нечег интимног, личног, и то онда износе кроз умјетнички рад. И зато је то врло искрено, и зато су и ови умјетници врло искрени - рекла нам је Младенов између осталог, напомињући да ови радови одлично комуницирају с публиком.

На отварању изложбе говориле су Јелена Божовић, директорка ЦСУЦГ и Младенов, а Џаjлз Норман, амбасадор Канаде акредитован за Црну Гору, обратио се видео-поруком.

Ж.Ј.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 21:01