Između ostalog, borove iglice sadrže pet puta više vitamina C od pomorandže, obiluju vitaminom A, esencijalnim uljima i antioksidansima poput flavonoida i tanina. Kao rezultat toga, oni nisu samo važna podrška imunitetu, već i odlično sredstvo za detoksikaciju organizma i zaštitu ćelija od oksidativnog stresa.
Berite ih u šumi, daleko od saobraćajnih gužvi i zagađenja. Možete ih koristiti svježe ili sušene.
Čaj od borovih iglica
Vrlo je lako napraviti čaj od borovih iglica.
Svježe ubrane ili osušene borove iglice preliti vrelom vodom i ostaviti da odstoje deset minuta.
Procijediti, po želji zasladiti medom i konzumirati tokom dana, piše 24 sata.hr. Sirup je nešto teže pripremiti, ali možete ga praviti u većim količinama i duže čuvati.
Recept za sirup od borovih iglica
Sastojci:
– 2 šake svježih borovih iglica (mladi izdanci)
– 1 kg šećera ili meda,
– 2 do 3 limuna (po želji).
Priprema:
Ubrati mlade i svježe borove iglice, dobro ih oprati i ostaviti da se osuše. Najbolje ih je sušiti na krpi, na svježem vazduhu.
Zatim ih stavite u teglu sa šećerom, tako da na dno stavite jedan sloj iglica, pa pospite slojem šećera i složite ih naizmjenično do vrha.
Ako želite da dodate limun (što nije neophodno), između slojeva iglica i šećera stavite krišku dva limuna.
Zatvorite teglu i ostavite na sunčanom mjestu 40 dana. Nakon što se šećer potpuno rastvori, procijediti i sipati u čiste tegle koje se mogu hermetički zatvoriti.
Nakon otvaranja sirupa, čuvajte ga u frižideru. Ne konzumirajte ga uz veoma tople napitke, jer visoke temperature smanjuju njegovu efikasnost.
Kako dozirati sirup za odrasle i djecu
Odrasli mogu uzimati jednu do dvije kašike sirupa dnevno. Djeca mlađa od godinu dana ne bi trebalo da konzumiraju ovaj sirup, a starijim osobama može se davati jedna mala kašičica dnevno.
Trudnice i dojilje treba da se konsultuju sa ljekarom o upotrebi sirupa od borovih iglica.