Kineske palačinke / Shutterstock
22/01/2025 u 07:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Pet najnezdravijih namirnica za doručak

Doručak se često smatra najvažnijim obrokom u danu, ali mnogi od nas ili preskaču ovaj obrok ili biraju opcije koje nisu najbolje za naše zdravlje.

Prema američkom gastroenterologu dr Saurab Sethi izbor hrane za doručak može značajno uticati na našu ishranu i dugoročno zdravlje.

Na TikToku, gdje ga prati preko 476.000 korisnika, dr Sethi je podijelio listu pet najnezdravijih namirnica za doručak koje on lično nikada ne bi konzumirao.

1. Slanina

Na vrhu liste je slanina, koju je dr Sethi naziva jednom od najgorih opcija za doručak.

- Slanina je visoko prerađena i puna nezdravih masti i nitrata, koji su povezani sa različitim vrstama raka, uključujući rak želuca i debelog crijeva - objašnjava on.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je 2015. godine klasifikovala prerađeno meso kao kancerogeno za ljude zbog jakih dokaza da konzumiranje prerađenog mesa izaziva rak debelog crijeva. Pored toga, kuvanje slanine na visokim temperaturama, kao što je prženje, stvara štetne hemikalije koje su pokazale potencijal da izazovu rak u studijama na životinjama.

2. Pahuljice

Iako se mnogima čine kao zdrav izbor, mnoge žitarice sadrže velike količine šećera i vještačkih aditiva.

U oktobru 2024. godine, više od hiljadu ljubitelja žitarica i zdravstvenih aktivista protestovalo je ispred Kelloggovog sedišta u Mičigenu, zahtijevajući uklanjanje štetnih aditiva iz proizvoda kao što su Froot Loops i Apple Jacks. Među kontroverznim sastojcima su i vještačke boje kao što su Crvena 40 i Žuta 6 i konzervans BHT, za koje se smatra da su štetne po zdravlje. Ako izaberete žitarice, odlučite se za opcije bez dodatka šećera i vještačkih aditiva.

3. Granola

Granola se često reklamira kao zdrava opcija, ali dr Seti upozorava da može da sadrži velike količine šećera i nezdravih masti. Dijetetičarka Kortni Smit se slaže sa ovim stavom i upozorava da se granola smatra zdravom iako sadrži štetne sastojke.

- Granola često sadrži mnogo dodatog šećera kako bi se stvorile karakteristične grudvice - ističe on. Umjesto činije granole, ona preporučuje da je koristite kao preliv za voće ili jogurt.

4. Palačinke

Palačinke su popularan doručak, ali standardne verzije od bijelog brašna nisu najbolje za vaše zdravlje. Dr Sethi preporučuje da ih konzumirate umjereno ili da ih zamijenite zdravijim opcijama, kao što su palačinke od cijelog pšeničnog ili bademovog brašna, koje imaju više proteina i vlakana i ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi.

5. Krofne

Krofne su, očekivano, završile na listi najnezdravijih namirnica za doručak.

- Krofne treba izbjegavati ujutru jer izazivaju velike skokove šećera u krvi - upozorava dr Sethi.

Krofne su ultra-obrađena hrana (UPF), vrsta hrane koja je povezana sa povećanim rizikom od raka, metaboličkih bolesti i drugih zdravstvenih problema. Prema istraživanju objavljenom u časopisu BMJ, izloženost ultra-prerađenoj hrani je povezana sa 32 negativna zdravstvena ishoda, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i nealkoholnu masnu bolest jetre, piše Index.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. januar 2025 07:37