/ -SHUTTERSTOCK
07/06/2024 u 18:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Da li ste znali da kafa umanjuje rizik od ciroze jetre?

Ovo su sve prednosti omiljenog napitka

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci.

Britanski naučnici sa Univerziteta Sautempton analizirali su podatke iz devet studija u kojima je učestvovalo skoro pola miliona ljudi iz šest zemalja.

Svoje nalaze su objavili u časopisu Alimentari Pharmacology & Therapeutics.

Fatalna bolest

Zaključak koji su izvukli iz ovih studija jeste da konzumacija kafe značajno smanjuje, skoro upola, rizik od ciroze jetre. Što više šoljica kafe - manji je rizik, kažu naučnici.

Tako, na primjer, dvije dodatne šoljice kafe dnevno smanjuju rizik od ciroze za 44 odsto. Ciroza jetre je ozbiljna bolest koja može biti fatalna jer značajno povećava mogućnost zatajenja jetre i raka.

Blokira viruse

Naučnici objašnjavaju da kafa, pored kofeina, ima mnogo biološki aktivnih sastojaka, poput antiinflamatornih supstanci. Pored direktnog biohemijskog dejstva, kafa ima i direktnu ulogu u zaštiti od ciroze, jer različiti sastojci koji se nalaze u kafi blokiraju viruse hepatitisa B i C, a kafa smanjuje i pojavu dijabetesa tipa 2.

Studija zaključuje da je veza između povećane dnevne konzumacije kafe i smanjenja rizika od ciroze jetre velika, veća nego kod mnogih ljekova koji se koriste za prevenciju ove bolesti. Pored toga, za razliku od mnogih ljekova, kafa nema ni približno toliko neželjenih efekata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
03. jul 2024 00:06