/ -SHUTTERSTOCK
07/10/2025 u 17:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Dodavanjem jednog sastojka u kafu možete smanjiti nagli skok šećera u krvi

Mnogi ljudi ne mogu zamisliti jutro bez kafe, ali ona nije uvijek najbolji izbor za prazan želudac. No, dodavanjem određenih sastojaka možete je učiniti zdravijim napitkom.

Gastroenterolog Saurabh Sethi nedavno je podijelio savjet kako da jutarnju kafu učinite "boljim izborom" dodavanjem jedne jednostavne namirnice. Riječ je o cimetu.

"Samo prstohvat cimeta može pomoći u snižavanju naglog porasta šećera u krvi i dodati snažne antioksidanse", rekao je.

Prema Healthlineu, studije pokazuju da cimet može sniziti nivo glukoze u krvi, holesterola i triglicerida kod dijabetičara. Kako bi smanjili rizik od potencijalnih nuspojava, ljudi se mogu odlučiti za cejlonski cimet umjesto uobičajenijeg kasijskog (kineskog) cimeta.

No, ljekar Sethi predlaže dodavanje i jednog ne tako popularnog sastojka, a riječ je o MCT ulju. MCT su masti koje se nalaze u namirnicama poput kokosovog ulja, a MCT ulje je dodatak prehrani koji sadrži puno tih masti i za koji se tvrdi da ima mnoge zdravstvene prednosti.

"Dobija se iz kokosa i daje stalan poticaj energije, a ujedno podržava i zdravlje mozga", naveo je ljekar.

Za razliku od masnih kiselina dužeg lanca, MCT ulje brzo se probavlja u jetri, gdje se mogu koristiti kao trenutni izvor energije ili se pretvoriti u ketone. Ketoni su tvari koje nastaju kada jetra razgrađuje velike količine masti.

Za razliku od običnih masnih kiselina, ketoni mogu prijeći iz krvi u mozak. To pruža alternativni izvor energije za mozak, koji inače koristi glukozu kao gorivo.

Na kraju, ljekar Sethi također preporučuje dodavanje kakaa u prahu.

"Bogata polifenolima, djeluje s kafom kako bi nahranila vaše dobre crijevne bakterije. Zapravo, polifenoli u čokoladi mogu pomoći u povećanju nivoa korisnih crijevnih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija", ističe.

Tamna čokolada prepuna je organskih spojeva koji su biološki aktivni i djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu igrati ulogu u snižavanju LDL "lošeg" holesterola, sprječavanju oštećenja stanica, zaštiti od ukočenosti arterija, poboljšanju upravljanja glukozom u krvi i poboljšanju zdravlja mozga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. decembar 2025 19:30