Gastroenterolog Saurabh Sethi nedavno je podijelio savjet kako da jutarnju kafu učinite "boljim izborom" dodavanjem jedne jednostavne namirnice. Riječ je o cimetu.
"Samo prstohvat cimeta može pomoći u snižavanju naglog porasta šećera u krvi i dodati snažne antioksidanse", rekao je.
Prema Healthlineu, studije pokazuju da cimet može sniziti nivo glukoze u krvi, holesterola i triglicerida kod dijabetičara. Kako bi smanjili rizik od potencijalnih nuspojava, ljudi se mogu odlučiti za cejlonski cimet umjesto uobičajenijeg kasijskog (kineskog) cimeta.
No, ljekar Sethi predlaže dodavanje i jednog ne tako popularnog sastojka, a riječ je o MCT ulju. MCT su masti koje se nalaze u namirnicama poput kokosovog ulja, a MCT ulje je dodatak prehrani koji sadrži puno tih masti i za koji se tvrdi da ima mnoge zdravstvene prednosti.
"Dobija se iz kokosa i daje stalan poticaj energije, a ujedno podržava i zdravlje mozga", naveo je ljekar.
Za razliku od masnih kiselina dužeg lanca, MCT ulje brzo se probavlja u jetri, gdje se mogu koristiti kao trenutni izvor energije ili se pretvoriti u ketone. Ketoni su tvari koje nastaju kada jetra razgrađuje velike količine masti.
Za razliku od običnih masnih kiselina, ketoni mogu prijeći iz krvi u mozak. To pruža alternativni izvor energije za mozak, koji inače koristi glukozu kao gorivo.
Na kraju, ljekar Sethi također preporučuje dodavanje kakaa u prahu.
"Bogata polifenolima, djeluje s kafom kako bi nahranila vaše dobre crijevne bakterije. Zapravo, polifenoli u čokoladi mogu pomoći u povećanju nivoa korisnih crijevnih bakterija poput laktobacila i bifidobakterija", ističe.
Tamna čokolada prepuna je organskih spojeva koji su biološki aktivni i djeluju kao antioksidansi. Antioksidansi koji se nalaze u tamnoj čokoladi mogu igrati ulogu u snižavanju LDL "lošeg" holesterola, sprječavanju oštećenja stanica, zaštiti od ukočenosti arterija, poboljšanju upravljanja glukozom u krvi i poboljšanju zdravlja mozga.
