/ -SHUTTERSTOCK
19/03/2025 u 16:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Heljda rješava problem s visokim šećerom u krvi

Opštepoznato je da brojne žitarice mogu poboljšati naše zdravlje, ali je svakako savjet, kao i s bilo kojom drugom namirnicom, da ne pretjerujemo u tome, nego da sve bude dozirano. Jedna od najzdravijih žitarica je heljda. Uz mnoge blagodati, heljda najviše odgovara dijabetičarima. Zašto je heljda toliko dobra?

Heljda je bogata vitaminima B1 i B2, kao i proteinima. Takođe, bogata je vlaknima i složenim ugljenim hidratima, koji mogu doprinijeti smanjenju nivoa šećera u krvi, a izvor je esencijalnih minerala kao što su magnezijum, gvožđe i cink.

Može se od nje napraviti heljdino brašno te koristiti kao sastojak hljeba, palačinki ili rezanaca. Osim za ljude koji pate od dijabetesa, pomaže i kod bolesti srca, visokog holesterola, proširenih vena...

Usporava razgradnju neke hrane u šećer

Kada je riječ o ljudima koji imaju problem sa šećerom, ukoliko konzumiraju heljdu, usporiće razgradnju neke hrane u šećer i poboljšati "nošenje" tijela sa šećerom u krvi. Savjet je da bijelo brašno zamijene heljdinim, kao i da skuvaju zrna heljde zajedno s rižom koja će im sniziti nivo insulina. Neka ranija istraživanja pokazuju da pijenje čaja od heljde može spriječiti oticanje nogu kod ljudi koji imaju problem s cirkulacijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Komentari (0)

Još nema objavljenih komentara

Ostavite svoj komentar

  1. Registrujte se ili prijavite na svoj nalog
19. mart 2025 16:02