
Ali ima i dobrih vijesti – insulinska rezistencija može da se preokrene. Promjenom ishrane i načina života moguće je spriječiti razvoj dijabetesa. A jedan od najboljih koraka za početak jeste – doručak.
Prema riječima dr Grejema Simpsona, ishrana igra ključnu ulogu u kontroli insulinske rezistencije. Iako su fizička aktivnost, dodaci ishrani, san i upravljanje stresom takođe važni, ono što jedemo – posebno ugljeni hidrati – ima najveći uticaj na lučenje insulina, prenosi Index.
Ne postoji univerzalna dijeta. Mediteranska, keto, veganska, vegetarijanska ili ishrana s niskim unosom ugljenih hidrata – sve mogu pomoći, sve dok omogućavaju stabilan nivo šećera i insulina u krvi. Ključno je izbjegavati zaslađene napitke, bijeli hljeb, peciva, bijeli pirinač i tjesteninu, piše Parade.
Nutricionistkinja Tobi Smitson iz Američke dijabetološke asocijacije savjetuje doručak koji kombinuje:
Proteine s malo masti (npr. jaja, posni sir, tofu)
Zdrave masti (npr. avokado, orašasti plodovi)
Ugljene hidrate bogate vlaknima (npr. integralni tost, svježe voće, pasulj)
Vlakna usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
Za one koji žele minimalan unos ugljenih hidrata za doručak, dobar izbor je omlet punjen povrćem, poput pečene paprike.
Dr Simpson dodaje da su za jutro najbolji izbor namirnice s niskim glikemijskim indeksom: jaja, avokado, običan jogurt, svježi sir, orašasti plodovi, sjemenke i meso poput slanine i kobasica – jer minimalno podižu nivo insulina.
S druge strane, savjetuje izbjegavanje žitarica za doručak (osim onih s vrlo niskim udjelom ugljenih hidrata), mafina, sokova i zaslađenih kafa.
Коментари (0)
Оставите свој коментар