
Maslačak raste na svakom ćošku i nekad zaboravimo koliko koristan može da bude.
Lišće maslačka koristi se za salatu, a od cvjetova maslačka može da se napravi sirup koji je ne samo ukusan, već i ljekovit.
Maslačak je bogat vitaminom A i C, te kalcijumom, kalijumom i natrijumom. Riječ je o vrlo lekovitoj biljci koja podstiče rad bubrega, jetre i probavnog sistema, smanjuje holesterol, jača krv, a pomaže i kod alergija. I svima nam je dostupna jer maslačak raste – svuda.
Sirup od maslačka se može dodati različitim slatkišima, ili samostalno piti kao lek, odnosno prvenstveno kao sirup protiv kašlja.
Sastojci
200 grama cvjetova maslačka zajedno sa stabljikom
2 limuna
1,5 litar vruće vode
1 kg šećera
Priprema
Usitnite stabljike i cvetove maslačka pa ih prelijte vrućom vodom.
Dodajte limun isječen na kriške ili iscijeđen sok limuna pa sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko pola sata.
Procijedite, dodajte šećer i kuvajte još 15 minuta.
Vruć sirup prelijte u prethodno sterilisane staklene flaše ili tegle i zatvorite.
Čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar