
Sastojci za 4 osobe:
500 g brašna, 1,5 dl ulja, 2 dl vode, 300 g srijemuša, livadskog zelja ili koprive, 3 jaja, 100 g skorupa, 200 g sira, kašičica soli, 1 l jarduma
Priprema:
Zamijesiti glatko tijesto od brašna, 2 kašike ulja, soli i mlake vode, dok ne postane srednje tvrdo. Pokriti krpom i ostaviti da stoji 20 min.
Zatim ga podijeliti na dvije jufke pa svaku razvući malo rukama i premazati toplim uljem. Jednu po jednu jufku razvlačiti što tanje preko zastrtog stola.
Sremušu, livadsko zelje ili koprivu oprati, ocijediti, isjeckati, staviti u činiju, posoliti, dodati umućena jaja, skorup, sir i promiješati.
Svaku koru poprskati vrelim uljem i preko čitave kore posuti pripremljenim filom. Pomoću stolnjaka polako urolati kore i stavljati u tepsiju u obliku kruga, dok se tepsija ne ispuni.
Poprskati pitu uljem i peći na umjerenoj temperaturi 30 minuta.
Služiti uz jardum ili kiselo mlijeko.
Izvor: Gorska trpeza
Коментари (0)
Оставите свој коментар