/ -UNSPLASH
20/06/2024 u 16:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Kada i kako treba piti magnezijum za najjače efekte

Magnezijum je esencijalni mineral koji igra ključnu ulogu u mnogim fiziološkim funkcijama, uključujući regulaciju mišića i nervnog sistema, kontrolu nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, te podršku sintezi proteina, zdravlju kostiju i proizvodnji DNK.

S obzirom na to koliko je magnezijum bitan za naše zdravlje, važno je znati kada i kako ga pravilno konzumirati kako bi se postigli optimalni zdravstveni benefiti.

Zašto je magnezijum važan

Magnezijum je četvrti najzastupljeniji mineral u ljudskom tijelu. Njegove glavne funkcije uključuju: regulacija nervnog i mišićnog sistema – pomaže u prenosu nervnih impulsa i kontrakciji mišića, održavanje zdravlja srca – reguliše ritam srca i može pomoći u prevenciji srčanih bolesti, podrška kostima i zubima: neophodan je za formiranje kostiju i zuba, zajedno sa kalcijumom, metabolizam energije – uključen je u pretvaranje hrane u energiju, sinteza proteina – pomaže u stvaranju novih proteina iz aminokiselina.

Kada je najbolje piti magnezijum

Ujutru: Doručak može biti idealno vrijeme za uzimanje magnezijuma, posebno ako koristite multivitaminske suplemente, jer može pomoći u smanjenju stresa i povećanju energije za dan pred vama.

Uveče: Uzimanje magnezijuma prije spavanja može pomoći u opuštanju mišića i poboljšanju kvaliteta sna. Magnezijum citrat je često preporučen zbog svoje dobre apsorpcije i blagog laksativnog efekta koji može pomoći kod opstipacije.

Prema specifičnim stanjima i potrebama

Nakon fizičke aktivnosti: Sportisti i aktivni pojedinci mogu imati koristi od uzimanja magnezijuma nakon vježbanja, jer pomaže u oporavku mišića i smanjenju upale.

Tokom stresnih perioda: U stresnim situacijama, tijelo troši više magnezijuma. Uzimanje dodataka može pomoći u smanjenju simptoma stresa i anksioznosti.

Za trudnice: Trudnice često imaju povećane potrebe za magnezijumom. Preporučuje se konsultacija sa ljekarom o adekvatnoj suplementaciji.

Kako uzimati magnezijum

U obliku suplemenata: Magnezijum dolazi u različitim oblicima, uključujući magnezijum citrat, magnezijum oksid, magnezijum hlorid, magnezijum laktat i druge. Svaki oblik ima različit stepen apsorpcije i efekta na tijelo.

Kroz ishranu: Prirodni izvori magnezijuma uključuju orašaste plodove, sjemenke, integralne žitarice, lisnato zeleno povrće, banane i avokado.

Doziranje: Preporučeni dnevni unos magnezijuma varira zavisno od starosne dobi, pola i specifičnih zdravstvenih stanja. Generalno, preporučene doze za odrasle žene su oko 310-320 mg, dok je za muškarce oko 400-420 mg dnevno.

Mogući neželjeni efekti i oprez

Prekomjerno uzimanje magnezijuma, posebno iz suplemenata, može dovesti do neželjenih efekata kao što su dijareja, grčevi u stomaku i mučnina. Osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, poput problema sa bubrezima, trebale bi se konsultovati sa ljekarom prije početka suplementacije.

Magnezijum je ključni mineral koji podržava brojne vitalne funkcije u tijelu. Pravilno vrijeme za uzimanje magnezijuma može zavisiti od vašeg dnevnog rasporeda, nivoa aktivnosti i specifičnih zdravstvenih potreba. Uzimanje magnezijuma ujutro ili uveče, nakon vježbanja, ili tokom stresnih perioda može optimizovati njegove koristi.

Uvijek je najbolje konsultovati se sa zdravstvenim stručnjakom prije nego što započnete bilo koji novi režim suplementacije, prenosi Nova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
25. jun 2024 19:35