Dodavanjem zdravih masti svakom obroku moguće je duže ostati sit, smanjiti potrebu za grickanjem, održati prehrambenu ravnotežu i gubiti kilograme postupnim tempom.
Prema preporukama dijetetičarke Joane Angman, među najboljim izvorima zdravih masti ističu se sledeće namirnice.
Masna riba
Masna riba bogata je omega-3 masnim kiselinama, posebno EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokosaheksaenska kiselina). Ove važne su za brojne tjelesne funkcije i povezuju se s podrškom u procesu mršavljenja.
"Losos, skuša i sardine bogate su omega-3 masnim kiselinama, koje snižavaju trigliceride i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Omega-3 masne kiseline takođe podupiru mršavljenje poboljšanje metaboličkog zdravlja", kaže Angman za SheFinds.
Čia sjemenke
Čia sjemenke sadrže velike količine vlakana, posebno onih koja se tope. Kada se konzumiraju, topljiva vlakna upijaju vodu i u probavnom sistemu stvaraju gelastu strukturu koja usporava probavu i podstiče osjećaj sitosti.
"Ove sitne sjemenke prava su nutritivna snaga - bogate su omega-3 masnim kiselinama, vlaknima i proteinima. Pomažu u stabilizovanju nivo šećera u krvi, smanjuju holesterol i podstiču osjećaj sitosti", kaže Angman.
Laneno sjeme
Angman navodi da su "mljevene laneno sjeme izvrstan izvor omega-3 masnih kiselina i vlakana. Pomažu u snižavanju holesterola i podupiru kontrolu tjelesne težine smanjenjem gladi i poboljšanjem probave". U prehrani se mogu uključiti dodavanje mljevenih lanenih sjemenki u smooti, jogurt ili zobenu kašu, ili korišćenjem lanenog ulja kao sastojka za dresing.
Maslinovo ulje
Maslinovo ulje se uglavnom sastoji od mononezasićenih masti, posebno oleinske kiseline, koja je poznata po svojim zdravstvenim koristima. Mononezasićene masti u maslinovom ulju pomažu snižavanju LDL holesterola, što je važno za smanjenje rizika od srčanih bolesti.
"Ekstra djevičansko maslinovo ulje bogato je antioksidansima i mononezasićenim mastima, koje pomažu smanjiti upalu i poboljšati nivo holesterola. Ono je temelj mediteranske ishrane koja se smatra zdravom za srce", objašnjava Angman.
Orašasti plodovi
Mononezasićene i polinezasićene masti u orašastim plodovima pomažu snižavanju LDL holesterola, poznatog kao "loš" holesterol. Istovremeno podstiču porast HDL kolesterola, odnosno "dobrog" holesterola, i pomaže uklanjanju LDL holesterola iz arterija.
"Bademi, orasi i pistaći izvrstan su izvor zdravih masti, vlakana i proteina. Pomažu u snižavanju holesterola i duže održavaju sitost, čime odlažu prejedanje" navodi Angman.
Tamna čokolada
Tamna čokolada sadrži zdrave masti, uglavnom mononezasićene i zasićene masti, u manjim količinama. Istraživanja sugeriraju da redovna konzumacija tamne čokolade sa visokim udjelom kaka može poboljšati nivo holesterola, povećanje HDL ("dobrog") holesterola i smanjenje LDL holesterola, što doprinosi boljem zdravlju srca.
"Kvalitetna tamna čokolada sa 70 posto kakava ili više sadrži mononezasićene masti i antioksidanse. Pomaže poboljšanju nivoa holesterola i može da zadovolji želju za slatkim, čime se smanjuje potreba za nezdravim namirnicama", ističe stručnjakinja.
Avokado
Avokado je bogat vlaknima i zdravim mastima koje podstiču sitost i smanjuju ukupni unos kalorija. Vlakna pomaže da se duže osjeća sitost, čime se smanjuje nepotrebno grickanje i presedanje. "Bogat mononezasićenim mastima, avokado pomaže u smanjenju lošeg holesterola, a istovremeno povećava dobar holesterol. Takođe pomaže u održavanju osjećaja sitosti, što smanjuje ukupan unos kalorija", zaključila je dijetetičarka.
