Naime, riječ je o listovima maslačka, biljci koja je vijekovima korištena u tradicionalnoj medicini. Kako tvrdi nutricionistkinja i dijetetičarka Emilie Cornelius, ova vrsta povrća je jedna od nutritivno najbogatijih zelenih biljaka koje možete jesti.
Iako često zanemareni u savremenoj ishrani, jestivi listovi maslačka nude iz dobrobiti, pogotovo kada je u pitanju probava i zdravlje crijeva. Tajna leži u posebnoj vrsti vlakana, inulinu, topljivom ugljikohidratu koji podržava rast zdravih crijevnih bakterija.
Poboljšano zdravlje crijeva može dovesti do smanjenja upala, bolje probave i lakšeg održavanja tjelesne težine.
"Uvrštavanje ove biljke u ishranu može pomoći u smanjivanju upala, podsticanju mršavljenja i poboljšanju nivoa holesterola", navodi Cornelius.
Iako napominje da su potrebna dodatna istraživanja, Emily Cornelius podstiče ljude da budu radoznali.
"Može biti zanimljivo i zabavno isprobati nešto novo, već pri sljedećem obroku. Ako tražite blag, prirodan način za podršku probavi i ravnijem stomaku, listovi maslačaka mogli bi da budu dobar izbor. Oni su sigurni za većinu ljudi pri ishrani", kazala je ova dijetetičarka.
