Budući da ih ne nadzire FDA (Američka agencija za hranu i ljekove), mnogi suplementi na tržištu mogu da imaju neprovjerene učinke, a kod osoba koje se hrane raznoliko i nutritivno bogato, najčešće nisu ni potrebni.
Zabrinutost raste posebno kada neki dodaci, umjesto da pomažu, počnu da narušavaju zdravlje.
Jedan takav primjer je kurkuma, tačnije dodaci ishrani koji sadrže visoke doze njenog aktivnog sastojka - kurkumina.
"Iako je kurkuma poznata po protivupalnim i antioksidativnim svojstvima, visoke doze mogu biti toksične za jetru", upozorava dr Sintija Odogvu za Parade.
Dodaje da je moguće pretjerati čak i s nečim zdravim, posebno ako dodatak sadrži i piperin (sastojak crnog bibera koji povećava apsorpciju), što dodatno pojačava učinak.
Iako u ishrani ima korisnu ulogu, dodaci su druga priča - oni sadrže i do deset puta veću dozu od preporučene.
Prvi simptomi oštećenja jetre često se lako zanemare.
"Oštećenje može nastati unutar mjesec do četiri mjeseca, a da osoba nema nikakve vidljive znakove", kaže dr Odogvu.
U slučajevima kada se pojave, simptomi mogu uključivati umor, bol u stomaku, tamnu mokraću, žutilo kože i gubitak apetita.
U težim slučajevima može doći do povraćanja krvi, oticanja i značajnog gubitka težine, a tada je šteta već ozbiljna.
Liječenje zavisi od stepena oštećenja.
"Ako je jetra samo blago ili umereno pogođena, moguć je potpuni oporavak", objašnjava dr Odogvu.
Međutim, u težim slučajevima može biti potrebna i transplantacija.
Zato savjetuje: prije nego što počnete da uzimate dodatke s kurkumom, posavjetujte se s ljekarom, napravite osnovne analize jetre i radije je koristite u kuhinji nego u kapsulama.
