
Kad su u pitanju pomorandze, one najkrupnije i na prvi pogled najljepše - nisu uvek i najukusnije. Ipak, postoje detalji s kojima ne možete pogriješiti.
Kad kupujete pomorandze na pijaci ili u samoposluzi, nije dovoljno samo da na njihovoj kori ne vidite tamne mrlje ili neka druga oštećenja.
Zelene ili smeđe mrljice na kori mogu da budu samo znak da je voćka savršeno zrela, a da bez obzira na sortu, zrela pomorandza treba da ima jarko narandzastu boju i svjež, aromatični miris.
Prije nego što odaberete koje nosite kući, svaku pomorandzu malo i zagrebite i pomirišite. Što je pomorandza mirisnija, to je bolja.
Obratite pažnju i da pomorandza nigdje nije mekša, kao i da nema nabora i drugih znakova propadanja, a ako planirate da koristite i koru, da birate organski uzgojene pomorandze.
Gdje je najbolje čuvati pomorandze
Na sobnoj temperaturi pomorandze će izdržati oko nedelju dana, s tim što treba voditi računa da nisu direktno izložene suncu, jer toplota može ubrzati kvarenje.
Ako ne planirate odmah da ih konzumirate, bolje ih stavite u frižider.
Za maksimalnu svježinu ih smjestite u fioku frižidera, nikako u plastične kese. Nemojte ih prati sve dok ne uzmete da ih jedete jer dodatna vlaga takođe može podstaći kvarenje.
U zamrzivaču pomorandze mogu da traju oko godinu dana, a možete i da ih ogulite i odvojite u kriške, pa tek onda spakujete u hermetički zatvorenu kesu za zamrzavanje.
Koru pomorandze koja se kasnije može upotrijebiti za koktele, supe i kolače zamrznite u hermetički zatvorenoj posudi, kako biste spriječili da ispare njene arome.
Коментари (0)
Оставите свој коментар