
Kao što znamo, glavni izvor vitamina D je sunčeva svjetlost, a tokom jesenjih dana, upravo nam to manjka.
Baš zato dolazi i do čuvenog „jesenjeg bluza“, a da bismo to spriječili, neophodno je da u dnevni meni uvrstimo namirnice koje ovog vitamina imaju u izobilju, piše Ljepota i zdravlje.
Pored toga što vitamin D jača imunitet i poboljšava raspoloženje, on umanjuje rizik od nekih autoimunih bolesti, štiti nerve i mišiće.
Neke studije su pokazale da smanjuje rizik i od nekih vrsta kancera.
Simptomi manjka vitamina D u organizmu su individualni. Pored bolova i grčeva u mišićima, osobe osjećaju umor, slabost i promjene raspoloženja. Ipak, mnogi nemaju nikakve simptome.
Masna riba
Masna riba poput lososa, pastrmke i skuše omogućava nam 100 odsto dnevne potrebe za vitaminom D. Druga svježa riba koja sadrži ovaj vitamin su som, šaran, sabljarka kao i morski plodovi.
Riba iz konzerve
Haringa, sardine i tuna takođe sadrže vitamin D, a svakako su pristupačnija opcija od gore navedenih vrsta ribe. Ipak, riba u konzervi sadrži i metil-živu, toksin koji se nalazi u ribi, pa nemojte jesti ovu vrstu ribe više od dva puta sedmično.
Ulje od jetre bakalara
Riblje ulje generalno sadrži vitamin D, a bakalar je na prvom mjestu. Savjet je da uzimate kašiku ribljeg ulja dnevno (na svu sreću, danas postoje i kapsule!)
Pečurke
Ukoliko ne volite ribu ili ste vegan, vitamin D možete konzumirati u vidu pečuraka.
Jaja
Jaja su takođe dobar izvor vitamina D, ali se ovaj vitamin nalazi isključivo u žumancetu.
Mlijeko
Kravlje mlijeko sadrži dovoljnu količinu vitamina D, ali ukoliko ste vegan, ovog vitamina ima i u alternativnim opcijama poput sojinog, bademovog ili ovsenog mlijeka.
Jogurt
Šolja ovog napitka sadrži oko 20 odsto dnevne potrebe za vitaminom D, a umjesto jogurta, veganska varijanta je tofu.