/ - PHOTO BY GIL NDJOUWOU ON UNSPLASH
12/05/2023 u 19:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Porcija ovog voća dnevno snižava holesterol

Grupa naučnika koja je sprovela ovu studiju takođe je zaključila da su učesnici koji su jeli avokado tokom studije imali kvalitetniju ishranu

Prema studiji američkih univerziteta Pen stejt, Loma Linda, Tufts, UCLA i Vejk forest, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Science Daily, ljudi koji su šest mjeseci jeli jedan avokado dnevno primijetili su smanjenje nivoa holesterola.

0va studija je nastojala da sazna da li redovno konzumiranje avokada može pomoći učesnicima da smanje tjelesnu težinu, indeks tjelesne mase (BMI) i obim struka, prenosi Avaz.

Od 1.000 gojaznih učesnika, polovina je dobila jedan avokado dnevno, dok je druga polovina nastavila sa normalnom ishranom. Rezultati su otkrili da konzumiranje jednog avokada dnevno tokom šest mjeseci nije imalo efekta na smanjenje masti na stomaku, masti jetre ili obima struka kod gojaznih ljudi. Ali to je dovelo do blagog smanjenja nivoa holesterola u krvi.

Grupa naučnika koja je sprovela ovu studiju takođe je zaključila da su učesnici koji su jeli avokado tokom studije imali kvalitetniju ishranu. I dok su prethodne manje studije pronašle vezu između konzumiranja avokada i niže tjelesne težine, BMI i obima struka, ovo je bila najveća i najsveobuhvatnija studija do sada o zdravstvenim efektima avokada.

- Iako avokado nije uticao na masnoću ili smanjenje tjelesne težine, studija pruža dokaze da ovo ukusno voće može biti koristan dodatak dobro izbalansiranoj ishrani - rekla je Peni Kris-Eterton, registrovana dijetetičarka i profesorka nutricionističkih nauka u Pen Stejtu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 12:31