/ -SHUTTERSTOCK
18/09/2025 u 20:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Pretjerano konzumiranje proteina može biti štetno za ova zdravstvena stanja

Shodno brojnosti savjeta da je potrebno jesti više proteina, uključujući dodatke poput proteinskih shakeova, mnogi proizvođači sve češće ističu sadržaj proteina na ambalaži kako bi potaknuli prodaju.

Nutricionisti i ljekari otkrili su i u kojim slučajevima je pretjerana konzumacija proteina štetna. Naime, proteini su korisni jer izgrađuju mišićno tkivo, enzime i hormone te igraju bitnu ulogu u funkciji imunog sistema, a mogu dati i dodatnu energiju.

Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle je 0,84 grama po kilogramu tjelesne težine za muškarce i 0,75 grama po kilogramu tjelesne težine za žene. Iako mnogi već unose dovoljno proteina, pojedine osobe svjesno dodaju još više proteina u ishranu, što je štetno.

Za osobe koje žele povećati mišićnu masu kroz trening otpora, unos do 1,6 grama po kilogramu tjelesne mase dnevno može pomoći u povećanju snage i veličine mišića.

Nutricionistica Margaret Murray za Science Alert pojašnjava da se višak proteina ne izlučuje jednostavno urinom, već ostaje u tijelu i ima razna djelovanja. Uz to, postoje zdravstvena stanja kod kojih se treba izbjegavati visok unos proteina.

Osobe s hroničnom bolesti bubrega trebaju pratiti unos proteina uz nadzor dijetetičara, kako bi se izbjegla dalja oštećenja bubrega. Uz to, postoji i stanje poznato kao trovanje proteinima koje nastaje kada osoba jede previše proteina, a premalo masti, ugljikohidrata i drugih nutrijenata.

Proteini u ishrani mogu se dobiti iz biljnih izvora poput graha, leće, žitarica, ali i životinjskih poput jaja, mliječnih proizvoda, mesa I ribe. Visok unos životinjskih proteina povezan je s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2. S druge strane, unos viška biljnih proteina povezan je s manjim rizikom od smrti zbog raka, smanjenim rizikom od dijabetesa tipa 2 i poboljšanim nivoima holesterola u krvi.

Murray ističe da je bitno imati ravnotežu između životinjskih i biljnih izvora, više nego samo pokušavati dodavati još proteina u ishranu. Proteini, masti i ugljikohidrati skupa održavaju zdravlje tijela. U svemu tome kako bi se očuvalo zdravlje bitni su svi makronutrijenti, skupa sa vitaminima i mineralima u pravim omjerima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. decembar 2025 22:10