Mnoge osobe vjeruju da su svježe namirnice superiornije, ali se kako tvrde stručnjaci, pravo blago za zdravlje srca nalazi u smrznutim namirnicama koje vam mogu pomoći da snizite holesterol, smanjite upale i pojednostavite zdravu ishranu.
"Zamrzavanje čuva vitamine i minerale, a smrznute namirnice su praktične za užurbane dane kada svježi proizvodi nisu dostupni. Takođe, na ovaj način se smanjuje bacanje hrane i olakšava se održavanje dosljedne ishrane zdrave za srce tokom cijele godine", pojašnjava nutricionistkinja dr. Krutika Nanavati.
Briga o srcu smanjuje rizik od srčanih bolesti, moždanog udara i visokog krvnog pritiska, ali i štiti druge organe, poboljšava nivo energije i smanjuje rizik od hroničnih bolesti poput dijabetesa i bolesti bubrega.
"Smrznuto bobičasto voće je lako dostupni prepuno je antioksidansa koji mogu smanjiti upalu i sniziti rizik od srčanih bolesti. Bobičasto voće zadržava svoje antioksidanse kada je smrznuto, čime se smanjuje rizik od hipertenzije i asteroskleroze", kazala je dr. Nanavati.
Takođe, spanać i drugo zeleno lisnato povrće su bogati nitratima koji podržavaju zdravlje srca tako što smanjuju krvni pritisak, opuštaju krvne sudove i poboljšavaju protok krvi. Nanavati smrznuti špinat naziva jednim od svojih spasitelja u kuhinji, pa u danima kada joj nedostaje vremena ili energije tvrdi da je korisno imati zeleno povrće već oprano, nasjeckano i spremno za dodavanje u smoothieje, variva, supe i omlete.
Smrznuta masna riba poput lososa je pogodan izbor za srce jer je prepuna omega-3 masnim kiselinama, a ima i zasićene masti.
"Vaše tijelo ne može proizvesti masne kiseline, zbog čega je ključno jesti hranu bogatu ovim hranjivim tvarima. Pravilan proces zamrzavanja zadržava hranjive tvari što može sniziti vaše trigliceride, smanjiti upale i poboljšati zdravlje vašeg srca", pojašnjava dr. Nanavati.
Uz to, edamame kao mlade sojine mahune koje se beru prije sazrijevanja su bogate vlaknima, biljnim proteinima, kalijem i antioksidansima.
"Smrznuti edamame je podcijenjen i uvijek ga preporučujem. Bogat je biljnim proteinima i vlaknima", kazala je nutricionistkinja.
Shodno tome, smrznuta hrana može biti najbrži put do hranjivih obroka, uz manje pripreme i bacanja hrane. Dodavanjem samo nekoliko ovih namirnica u sedmičnu ishranu možete doprinijeti snižavanju holesterola, podržavanju krvnog pritiska i smanjenju upala.
