/ - Фото: Илустрација
15/08/2021 u 22:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рузмарин-моћна биљка која ће вам поправити расположење и смањити стрес

Научници су открили да екстракт ове биљке има антидепресивни ефекат

Обично га додајете као зачин разним јелима или евентуално као додатак чају, али рузмарин је врло моћна биљка која помаже физичком и психичком здрављу на бројне начине.

Бројна истраживања су показала да рузмарин није само зачин, већ супернамирница која има бројна љековита својства, пише Мind Body Green. 

Kроз историју људи су рузмарин користили за јачање памћења. Чак је и славни Шекспир писао о њему у Хамлету.

И данас се сматра да рузмарин помаже памћењу, али поједина истраживања  указују на то да има позитиван ефекат на боље расположење и ниво стреса.

Побољшава расположење

У студији из 2018. године мишевима у лабораторију који су били под хроничним стресом дали су екстракт рузмарина и открили да има антидепресивни ефекат.

Научници вјерују да разлог лежи у чињеници да биљка има противупална својства и да помаже у ублажавању упалних процеса у регији мозга која се зове хипокампус, али и у црijевима.

Иако још постоје истраживања која покушавају да повежу здравље цријева са здрављем мозга, чини се да добро расположење, оптимизам и оштар ум имају везе са здравим микробиомом.

Рузмарин утиче на ендоканабиноидни систем

Ријеч је о главном регулаторном систему у нашем тијелу који је одговоран за начин на који нервне ћелије комуницирају.

Он регулише процесе попут глади, сна, упале, стреса, крвног притиска, метаболизма, тјелесне температуре и многих других процеса.

Рузмарин садржи једињење које се везује за рецепторе канабиноида. Иако још не знамо како ни зашто, чини се да то везивање за рецепторе смањује утицај реакције организма на стрес.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:47