Smokve jačaju kosti / -SHUTTERSTOCK
20/07/2023 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Smokve idealne za jačanje kostiju

Zbog blagotvornih karakteristika ovo voće nutricionisti toplo preporučuju

Sezona je smokava pa bi valjalo da otklonite sve dileme koje imate vezano za ovo voće. Zanimljivo je znati da ova voćka u suštini krije mnoge blagotvorne karakteristike koje nismo znali, i štaviše, to je namirnica koju nutricionisti toplo preporučuju.

Dostupna je već sredinom ljeta i početkom jeseni. Mnogi od nas imaju običaj da prave razne ukusne kolače sa smokvama, i naravno, neizostavno je slatko od smokava, ali je kod većine i na spisku nepoželjnih zbog ubjeđenja da goje.

Stručnjaci za endokrinologiju i nutricionisti iz cijelog svijeta preporučuju konzumiranje smokvi, savjetuju da ih ne smijemo izbjegavati.  jer sadrže veliku količinu vode, između 70-80 odsto otprilike. Pored toga sadrže mali procenat saharoze, glukoze i fruktoze (svega 12 odsto). Eto odgovora. Smokve ne goje, ukoliko tokom sezone pojedete oko 3-4 smokve dnevno.

image

Suve smokve energetski bogatije

-SHUTTERSTOCK

Bogate su vitaminima i mineralima, smokve sadrže gvožđe, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, cink, flavonoide, vitamin E, vitamin B kompleksa, i vitamine C I A, takođe, sadrže veliki procenat vlakana.

Jako je zdravo dan početi doručkom u koji ćete uključiti i 2-3 smokve, sa šoljom jogurta. Zahvaljujući svojim sitnim sjemenkama, smokve pozitivno utiču na rad crijeva i pospješuju njihovo adekvatno pražnjenje.

Poznato je i zaceljujuće dejstvo smokvi, tako da ukoliko imate neku upalu u crijevima, ili u stomaku, smokve će vam pomoći kao prirodni lijek za ublažavanje manjih infekcija.

Smokve imaju najveći sadržajem kalcijuma i folne kiseline, te su idealne za jačanje kostiju i osteoporozu. Kod žena se javljaju problemi uzrokovani manjkom kalcijuma i folne kiseline u organizmu, bilo da se radi o naslednim faktorima, lošem načinu ishrane ili o hormonskim promjenama u menopauzi, pa se njima i preporučuje konzumacija ovog voća.

Napitak od smokve za osteoporozu

Sastojci:

4 smokve (svježe ili suve, po izboru)

200 ml ovsenog mlijeka (možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane), ili 200 ml poluobranog kravljeg mlijeka

300 ml jogurta

1 kašika meda (po izboru)

Priprema:

Priprema je jednostavna, ono što treba da uradite je da sve sastojke sipate u blender i da mutite dok se svi sastojci ne sjedine.

Ovaj napitak možete piti dva puta nedeljno uz doručak. Jako je hranljiv, u isto vrijeme kaloričan. Međutim, obežbeđuje nam unos jako bitnih i zdravih materija.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 11:06