Srčani udar / - FOTO: SHUTTERSTOCK
20/06/2023 u 00:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Istraživanje pokazalo kada se najčešće dešavaju srčani udari sa fatalnim ishodom

Za potrebe ovog istraživanja analizirani su podaci o 10.528 pacijenata širom Irske, koji su primljeni u bolnicu u periodu od 2013. do 2018. godine

Novo istraživanje utvrdilo je kada se dogodi najveći broj fatalnih srčanih udara. Ova vrsta srčanog udara je poznata kao STEMI.

Britanska fondacija za srce saopštila je da će najvjerovatnije početkom nedelje doći do srčanog udara. Naravno, najveće šanse za STEMI se javljaju ponedeljkom.

„Sada moramo da saznamo šta čini srčani udar vjerovatnijim u određenim danima. Ovo bi moglo pomoći ljekarima da bolje razumeju ovo smrtonosno stanje kako bismo mogli da spasemo više života u budućnosti“, rekao je dr Nileš Samani.

Neki podaci ukazuju na to da ovo može biti povezano sa stresom i poremećenim ciklusima spavanja, piše EurekAlert.

„To je vjerovatno posledica stresa zbog povratka na posao. Povećan stres dovodi do povećanja nivoa kortizola, hormona stresa, koji je povezan sa većim rizikom od srčanog udara“, rekao je kardiolog dr Džek Lafan, prenosi Klix.ba.

Za potrebe ovog istraživanja analizirani su podaci o 10.528 pacijenata širom Irske, koji su primljeni u bolnicu u periodu od 2013. do 2018. godine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:39