Četiri vitamina neophodna za blistav sjaj kože / ilustracija
18/02/2024 u 01:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Četiri vitamina koji su neophodni za blistavu kožu

Ključno je procijeniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja

Iako postoji mnoštvo dostupnih seruma i krema protiv starenja, oslanjanje na proizvode i zanemarivanje pravilne ishrane možda nije najučinkovitiji način poboljšanja izgleda kože.

Dakle, važno je da se naša ishrana sastoji od raznolikog povrća, voća, izvora proteina i zdravih masnoća. Osim toga, ključno je procijeniti pravilan unos vitamina za potencijalne dobrobiti protiv starenja. Te promjene mogu dovesti do značajnih poboljšanja kvalitete kože.

Stručnjak za njegu kože i doktor Anil Rajani u Youtube-videu istaknuo je četiri vitamina koji su ključni za održavanje kože mladolikom i sjajnom.

Vitamin D

Rajani preporučuje uzimanje dodataka vitamina D kako bi naša koža izgledala zategnuto. Iako je najbolje ograničiti izlaganje suncu kako bismo izbjegli oštećenja od sunca i rak kože, on predlaže 15 minuta dnevnog izlaganja suncu jer je vitamin D dobar za kožu.

Vitamin D često nastaje kada koža upije sunčevu svjetlost. Napominje se da holesterol pretvara u vitamin D kada se to dogodi. Zatim se preuzima kroz jetru i bubrege te se prenosi kroz tijelo, što pomaže u stvaranju zdravih ćelija.

- Ovo uključuje ćelije kože, tako da se odnosi na kožu, a ne samo na tijelo - objasnio je u videu. Takođe, predlaže dnevno izlaganje suncu od otprilike deset minuta.

Vitamin C

Stručnjak tvrdi da se vitamin C u visokom procentu nalazi u spoljašnjem i unutrašnjem sloju kože, poznatima kao epidermis i dermis. "Bori se protiv raka, djeluje kao antioksidans, a njegova uloga u proizvodnji kolagena pomaže elastičnosti kože", dodao je.

Vitamin C igra ključnu ulogu u održavanju snažne i čvrste kože, doprinoseći njenoj otpornosti protiv spoljašnjih utjecaja. Nalazi se u mnogim proizvodima za njegu kože protiv starenja. Osim toga, vitamin C, koji je prisutan i u agrumima, podstiče zacjeljivanje rana, smanjuje oštećenje kože i odgađa znakove starenja podsticanjem prirodne proizvodnje kolagena.

Rajani preporučuje redovan unos vitamina C za obnovu kože i sprečavanje suvoće. Preporučena dnevna doza iznosi 1.000 miligrama, a dodaci ishrani obično nisu nužni, prema stručnjaku.

Vitamin E

Baš kao i vitamin C, Rajani kaže da je vitamin E antioksidans čija je glavna funkcija u njezi kože zaštita od oštećenja uzrokovanih suncem. Vitamin E apsorbuje štetne UV zrake od sunca kada se nanese na kožu.

Uzimanje ovog vitamina takođe može pomoći u sprečavanju tamnih mrlja i bora. Pomaže i u liječenju upale kože, a poželjno je unositi dovoljno vitamina E putem hrane i dodataka ishrani. Nalazi se u orašastim plodovima i sjemenkama.

Vitamin K

Dok dr Rajani preporučuje dodavanje vitamina K u ishranu, naglašava da ne pomiješamo K1 i K2.

On tvrdi da je nedostatak vitamina K2 jedan od uzroka bora. Ipak, u videu se fokusirao na vitamin K1, za koji kaže da ne djeluje na kosti toliko koliko K2, te je bitniji u pomaganju tjelesnog procesa zgrušavanja krvi.

Osnovne funkcije ovog vitamina smatraju se korisnima i za određene kožne pojave poput strija, vena, ožiljaka, tamnih mrlja i tvrdokornih krugova ispod očiju, prema Rajaniju. Istaknuo je da se vitamin K može pronaći i u različitim kremama za kožu te može spriječiti različita stanja kože, prenosi Index.hr.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 01:12