ilustracija / - PIXABAY
30/09/2024 u 23:05 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Nova studija pokazala kako hrana utiče na pamćenje

Nedavno sprovedena studija otkrila je povezanost između nižeg rizika od kognitivnih oštećenja i onih koji primjenjuju takozvanu "MIND ishranu", a to je posebno važno zbog sve većeg broja osoba sa demencijom.

Nije iznenađenje da hrana koju ljudi jedu može uticati na mozak, ali sada je nova studija otkrila vezu između nižeg rizika od kognitivnih oštećenja i onih koji se pridržavaju „MIND ishrane„.

„Pošto se broj osoba sa demencijom povećava sa starenjem stanovništva, ključno je pronaći promjene koje možemo preduzeti da odložimo ili usporimo razvoj kognitivnih problema“, izjavio je autor dr Rasel P. Sojer sa Univerziteta u Sinsinatiju u Ohaju, koji je i član Američke akademije za neurologiju.

Šta je „MIND ishrana“?

„MIND ishrana“ podrazumijeva kombinaciju mediteranske ishrane i DASH ishrane koja se bazira na voću, povrću, integralnim žitarica i nemasnom mesu.

Sastoji se od lisnatog povrća uključujući spanać i kelj pored ostalog povrća. Fokus je na integralnim žitaricama, ribi, živinskom mesu, maslinovom ulju i orašastim plodovima, a bobičasto voće ima prednost u odnosu na ostalo voće.

Studija je pokazala sporiji kognitivni pad

Studija, objavljena u Američkoj akademiji za neurologiju, posmatrala je 14.145 osoba prosečne starosti od 64 godine. Ukupno 70 odsto njih bilo je bjelaca, a 30 odsto pripednika crne (negroidne) rase, piše Indy100.

Pratili su učesnike oko 10 godina i tražili od njih da popune upitnik o njihovoj ishrani u poslednjih 12 mjeseci.

Istraživači su pogledali koliko njihova ishrana liči na ovu ishranu i mjerili sposobnosti razmišljanja i pamćenja na početku i na kraju studije, prilagođavajući se različitim faktorima, uključujući pol, starost, rasu, osnovne zdravstvene uslove i faktore načina života.

Tim istraživača je otkrio povezanost između onih koji su primenjivali ishranu koja je usko povezana sa „MIND ishranom“ i smanjenog rizika od kognitivnih oštećenja za učesnike – sa šest procenata smanjenog rizika. Zanimljivo, nije se odrazilo na muški pol. Takođe, nije bilo razlike između pripadnika crne i bijele rase u studiji, prenosi 24sata.hr.

Studija je ukazala na sporiju stopu kognitivnog pada za one koji su imali ishranu sličniju „MIND ishrani“. Ova povezanost je bila jača kod učesnika koji su pripadnici crne rase, nego kod učesnika koji su pripadnici bijele rase.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. septembar 2024 23:07