Ilustracija / -SHUTTERSTOCK
25/09/2023 u 19:00 h
Anela ŠabotićAnela Šabotić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Efikasne vježbe protiv upornih glavobolja

Ovakve vježbe su dragocjene i korisne i ljudima koji nemaju ni hronične ni akutne probleme

Pojedinim osobama ni ljekovi na pomažu kod glavobolje, neki bi voljeli da bol zbog glavobolje eliminišu bez njih, pa evo predloga koji bi kod pojedinaca mogao biti efikasan: nekoliko jednostavnih vježbi.

Ko treba da bude oprezan kada radi ove vježbe i zašto su korisne

Opez se preporučuje osobama koje su preživjele neku traumu, povredu ili operaciju, i one ne bi trebalo da rade bilo kakve vježbe bez savjeta i nadzora stručnog lica, posebno u periodu ranog oporavka. Naravno, ovakve vježbe su dragocjene i korisne i ljudima koji nemaju ni hronične ni akutne probleme sa svim vidovima glavobolja – odlična su prevencija. Utiču na poboljšanje cirkulacije, prokrvljenost, elastičnost krvnih sudova, rasterećenje i opuštanje mišića.

Kako se pripremiti za vježbe korisne kod glavobolje i koji je početni položaj

Najbolje je vježbati u sjedećem položaju i takozvanom "turskom sjedu", na prostirci za vježbanje. Imajte uz sebe obavezno vodu, i unosite je što češće u manjim gutljajima.

Set ovih vježbi trebalo bi početi kružnim pokretima vrata na jednu i na drugu stranu, što je specifična vrsta istezanja i zagrijevanja. U početni set zagrijevanja spada i pomjeranje glave unaprijed pa unazad.

Potrudite se da svi pokreti budu lagani, bez cimanja i brzine. Ka gore udahnite, ka dolje izdahnite, i neka vam oči budu zatvorene. Samo ako vježbe radimo dovoljno dugo, strpljivo i polako, kroz sve pore i djelove glave, vrata i ramena procirkulisaće dovoljno kiseonika, a to znači da svaku vježbu radimo najmanje dva i po minuta.

Masaža sljepoočnica

Kažiprstom i srednjim prstom pritisnite sljepoočnice i lagano ih masirajte kružnim pokretima. Dišite duboko i držite zatvorene oči. Kako proces bude odmicao, pritisak će popuštati a nama će se činiti da smo "progledali".

Ovaj dio lica je vrlo senzitivan i pritisak ne smije da bude prejak niti da traje predugo. Nemojte to raditi duže od minut.

Akupresura: Metoda pred kojom posustaje i glavobolja

Akupresura je vjekovima poznata metoda pritiska na određene tačke na tijelu koje onda stimulišu protok energije, cirkulaciju i "razbijanje" blokada prisutnih iz različitih razloga. Stavite palčeve na tačke u vrhu nosa (u visini očiju). Izvršite blagi pritisak u trajanju od nekoliko sekundi, uz kružne pokrete trajanja do dva minuta.

Kao i u prvim vježbama zagrijevanja, neka vam oči budu zatvorene. Laktove možete uvrstiti pritiskom na koljena.

Masaža kažiprstom i palcem za opuštanje vrata i bolju cirkulaciju

Masiranje mišića duž potiljačne kosti je takođe veoma djelotvorno. Radite to palcem i kažiprstom jedne ruke od spolja ka unutra, ali i obratno. Pokreti moraju biti lagani i ritmični. Zatim, palcem povlačite malo jače zamišljene linije dužinom kičme. Ponovite 5 puta.

Razbijanje čvorića

Stavite otvoren dlan na rame druge ruke, pa na plećku, i pažljivo prepipajte tu regiju. Osjetite li čvoriće ili neravnine, one mogu takođe biti uzrok glavobolje.

Čvorić po čvorić pažljivo masirajte srednjim prstom u trajaju od jednog minuta, do granice bola. Još bolji efekat vježbe će imati ako u isto vrijeme glavu povijate naizmjenično na lijevu, pa na desnu stranu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
GLAVOBOLJAVJEŽBE
04. maj 2024 10:41