Begova čorba / -FOTO: SHUTTERSTOCK
24/01/2022 u 06:10 h
DAN portalДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Begova čorba

Čorbe su uvijek dobar izbor za trpezu sa kojima ne možete omanuti

Čorbe su uvijek dobar izbor za trpezu sa kojima ne možete omanuti: teleća čorba, bijela pileća čorba ili jagnjeća čorba. Dobra odluka može biti i neki potaž: krem čorba od tikvica, krem čorba od celera, krem čorba od bundeve. Mi ćemo vam danas dati recept za predivnu begovu čorbu.

Sastojci

pileći batak

pileće grudi sa kožicom

2 krupnije šargarepe

1 praziluk

1 srednji korijen celera

1 korijen paškanata

1 glavica luka

2 veze lista peršuna

20 sjemenki bamije (ili graška)

1 kašika vegete

malo kurkume

so, biber

za gustinu:

1 jaje

2 kašike griza

2 kašike brašna

2 dl jogurta

Priprema

KORAK 1: U većem loncu na malo ulja prodinstati, onako u komadima, oprano i dobro posušeno meso. Zatim, bez rezanja u komadima, ubaciti očišćeno povrće (šargarepu, praziluk, celer, paškanat, peršun, luk), posoliti i uliti vodu da meso i povrće ogreznu. Staviti na šporet i, kad voda provri, smanjiti vatru na tiho, tek da lagano krčka nekih 90 minuta. Bamiju staviti poslednju u lonac, poslije otprilike sat kuvanja.

KORAK 2: Kada se skuva, sadržaj lonca izmjestiti u dvije posude. U jednu staviti celer, paškanat i jednu šargarepu, usitniti ih štapnim mikserom ili izgnječiti viljuškom, pa vratiti u supu, koju smo zagrijali da ponovo lagano vri. U drugu prebaciti meso i preostalu šargarepu.

KORAK 3: Sada spojiti jogurt, jaje, griz i brašno, dobro umutiti žicom da nestanu grudvice. Poslije toga uz miješanje dodati malo supe i začine (vegetu, kurkumu, biber), sve vratiti u lonac i pustiti da se lagano krčka sa supom.

KORAK: 4: Piletinu rukama otkostiti i iskidati na male parčiće, dodati joj na kockice isjeckanu onu drugu šargarepu i bamije, pa na kraju i pola veze usitnjenog, svježeg peršunovog lista. Sve vratiti u već zgusnutu čorbicu, promiješati i poslije nekoliko minuta skinuti sa vatre.

Posluženje

Iznijeti na sto sa kriškama limuna jer je begova čorba odlična kad se malo zakiseli.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Komentari (0)

Još nema objavljenih komentara

Ostavite svoj komentar

  1. Registrujte se ili prijavite na svoj nalog
12. april 2025 10:36