
Čorbe su uvijek dobar izbor za trpezu sa kojima ne možete omanuti: teleća čorba, bijela pileća čorba ili jagnjeća čorba. Dobra odluka može biti i neki potaž: krem čorba od tikvica, krem čorba od celera, krem čorba od bundeve. Mi ćemo vam danas dati recept za predivnu begovu čorbu.
Sastojci
pileći batak
pileće grudi sa kožicom
2 krupnije šargarepe
1 praziluk
1 srednji korijen celera
1 korijen paškanata
1 glavica luka
2 veze lista peršuna
20 sjemenki bamije (ili graška)
1 kašika vegete
malo kurkume
so, biber
za gustinu:
1 jaje
2 kašike griza
2 kašike brašna
2 dl jogurta
Priprema
KORAK 1: U većem loncu na malo ulja prodinstati, onako u komadima, oprano i dobro posušeno meso. Zatim, bez rezanja u komadima, ubaciti očišćeno povrće (šargarepu, praziluk, celer, paškanat, peršun, luk), posoliti i uliti vodu da meso i povrće ogreznu. Staviti na šporet i, kad voda provri, smanjiti vatru na tiho, tek da lagano krčka nekih 90 minuta. Bamiju staviti poslednju u lonac, poslije otprilike sat kuvanja.
KORAK 2: Kada se skuva, sadržaj lonca izmjestiti u dvije posude. U jednu staviti celer, paškanat i jednu šargarepu, usitniti ih štapnim mikserom ili izgnječiti viljuškom, pa vratiti u supu, koju smo zagrijali da ponovo lagano vri. U drugu prebaciti meso i preostalu šargarepu.
KORAK 3: Sada spojiti jogurt, jaje, griz i brašno, dobro umutiti žicom da nestanu grudvice. Poslije toga uz miješanje dodati malo supe i začine (vegetu, kurkumu, biber), sve vratiti u lonac i pustiti da se lagano krčka sa supom.
KORAK: 4: Piletinu rukama otkostiti i iskidati na male parčiće, dodati joj na kockice isjeckanu onu drugu šargarepu i bamije, pa na kraju i pola veze usitnjenog, svježeg peršunovog lista. Sve vratiti u već zgusnutu čorbicu, promiješati i poslije nekoliko minuta skinuti sa vatre.
Posluženje
Iznijeti na sto sa kriškama limuna jer je begova čorba odlična kad se malo zakiseli.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar