Sastojci:
3 šolje mliječnog ili nezaslađenog biljnog mlijeka po ukusu (bademovo, kokosovo, sojino)
2 kašičice mljevenog cimeta
1 šolja biljnog ili grčkog jogurta
1/4 šolje čistog javorovog sirupa ili meda, plus još za serviranje (opciono)
2 kašičice putera od orašastog voća (badema, kirikija, oraha…)
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica rendane kore pomorandže, mandarine ili limuna (opciono)
3/4 šolje crnih čia sjemenki
jedna srednja jabuka, očišćena i isječena na kockice
Način pripreme:
Sipajte mlijeko u džezvu ili šerpu, zagrijte ga, dodajte cimet i miješajte dok mlijeko ne provri, a cimet se ne istopi. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 20 minuta.
U velikoj posudi umutite jogurt, javorov sirup (med), puter, vanilu i koricu pomorandže. Miješajte smjesu dok ne postane glatka.
U smjesu dodajte ohlađeno mlijeko sa cimetom, promiješajte i ubacite i čia sjemenke. Ponovo promiješajte i ostavite sa strane, dok krema ne počne da se zgušnjava.
Podijelite smjesu u 4 teglice (činije), pokrijte folijom i ostavite u frižider da odstoji najmanje 4 sata (ili preko noći).
Nakon toga, dodajte sjeckane jabuke i pospite cimetom. Prelijte jabuke s još meda ili javorovog sirupa po želji.
* Pripremljen puding, bez dodataka voća, može da stoji u frižideru poklopljeno 5 dana, bez bojazni da će se pokvariti.