/ -SHUTTERSTOCK
24/10/2024 u 15:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Čia puding sa jabukom i cimetom je jesenja poslastica

Ovaj začinjeni recept za čia puding od jabuke i cimeta je ukusna opcija za doručak koju je teško ne voljeti od samog početka.

Sastojci:

3 šolje mliječnog ili nezaslađenog biljnog mlijeka po ukusu (bademovo, kokosovo, sojino)

2 kašičice mljevenog cimeta

1 šolja biljnog ili grčkog jogurta

1/4 šolje čistog javorovog sirupa ili meda, plus još za serviranje (opciono)

2 kašičice putera od orašastog voća (badema, kirikija, oraha…)

1 kašičica ekstrakta vanile

1 kašičica rendane kore pomorandže, mandarine ili limuna (opciono)

3/4 šolje crnih čia sjemenki

jedna srednja jabuka, očišćena i isječena na kockice

Način pripreme:

Sipajte mlijeko u džezvu ili šerpu, zagrijte ga, dodajte cimet i miješajte dok mlijeko ne provri, a cimet se ne istopi. Uklonite s vatre i ostavite da odstoji 20 minuta.

U velikoj posudi umutite jogurt, javorov sirup (med), puter, vanilu i koricu pomorandže. Miješajte smjesu dok ne postane glatka.

U smjesu dodajte ohlađeno mlijeko sa cimetom, promiješajte i ubacite i čia sjemenke. Ponovo promiješajte i ostavite sa strane, dok krema ne počne da se zgušnjava.

Podijelite smjesu u 4 teglice (činije), pokrijte folijom i ostavite u frižider da odstoji najmanje 4 sata (ili preko noći).

Nakon toga, dodajte sjeckane jabuke i pospite cimetom. Prelijte jabuke s još meda ili javorovog sirupa po želji.

* Pripremljen puding, bez dodataka voća, može da stoji u frižideru poklopljeno 5 dana, bez bojazni da će se pokvariti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. novembar 2024 22:09