Ukusni i dekorativni ”mali kolačići” / -ILUSTRACIJA
20/02/2024 u 17:36 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Danas je Međunarodni dan mafina

Podijelite recepte, uživajte u ukusu ili u humanosti

Sigurno ste barem jednom pripremali ili konzumirali mafin, a da niste mnogo izučili o njemu, osim o sastojcima koji ga čine neodooljivim. Na svijetu ima više tipova i naziva tako da postoji američki, engleski, njemački i portugalski mafin, kao i više da kažemo hibrida: Muffin tops (Mafin vrhovi), Cruffins i Duffins…

Naziv Mafin je najvjerovatnije izveden od staronjemačke reči "Muffen" (u množini Muffe), što u prevodu znači "Mali kolač". Zvanični Međunardoni Dan Mafina se u svijetu slavi 20. februara svake godine. Tokom pripreme ovog kolača, dozvoljene su sve varijante egzibicija, tako da za njegovu izradu možete koristiti čokoladu, narandžu, mekinje, brusnicu, borovnicu… a slobodno sami nastavite pisati spisak voća i namirnica, koje možete koristiti za pripremu ovog poznatog kolačića.

Zanimljivo je da je Mafin od borovnice, službeni kolač države Minesota, a Mafin od kukuruza, službeni je kolač države Masačusets. Mafine u Americi nazivaju "mali pečeni hleb" i sam kolač peku u malim limenim modlama, dok mafine u engleskoj prvo peku u rerni i posle kuvaju u tiganju.

Engleski Mafin je osvojio kuhinje u domovima ove zemlje, još prije 1.000 godina u Velsu, a na prostore Amerike stigao je u 18. vijeku.

Mafin je kolač koji je voljen podjednako u cijelom svetu i ako ne volite baš neki ponuđeni Mafin, uvek postoji onaj drugi, pripremljen na neki drugi način i sa nekim drugačijim sastojcima.

Mafin je u suštini vrsta malog brzo pripremljenog hljeba, a ako volite da eksperimentišete, napravite vaš mafin, svejedno je da li je sladak ili slan. Ovaj kolačić je izuzetno lako napraviti i nije problem da za kratko vrijeme, ako dolaze gosti koji se nisu ranije najavili, napravite veoma brzo veliku količinu. U danima darivanja pripremite svoje mafine, upakujte ih u neku lepu kutiju i ostavite ispred vrata vaše rodbine, prijatelja ili poslovnih partnera, sigurni smo da ćete im ovim potezom izvući osmjeh.

Priča kako je uopšte počeo da se obilježava dan mafina polako prelazi u legendu.

Naime, radnik jedne kompanije koja se bavi tehnologijom Jakob Kaufman svakog jutra na putu do posla kupovao je punu kesu mafina i dijelio ih beskućnicima po gradu.

On je to radio godinama, ali niko nije znao za njegov velikodušan gest i naviku – sve dok ga nije razotkrila blogerka Julija Levi i uradila intervju s njim.

Oni su ubrzo shvatili da bi kroz ovaj mini-projekt dijeljenja mafina mogli više da pomognu beskućnicima, pa su tako pokrenuli Svjetski dan mafina kada ljudi peku ove ukusne kolačiće, prodaju ih i novac daju u humanitarne svrhe, piše "Days of The Year", prenosi večernji.hr.

Iako to nije običaj širom svijeta, pa ni kod nas, danas možete uraditi istu stvar kao Jakob – ispecite ukusne mafine da mi vam donosimo nekoliko brzih, lakih i preukusnih receptata.

 

image

Mafini sa bananama i čokoladom

-SUGARSPUNRUN.COM

 

Čoko mafini sa bananama

Sastojci koji su vam potrebni:

250 g glatkog brašna

4 banane

100 g bijelog šećera

70 g smeđeg šećera

60 g nasjeckanih oraha

Za čokoladni krem

1 veliko jaje

60 ml ulja

1 kašičica sode bikarbone

1 kašičica praška za pecivo

1/2 kašičice soli

2 kašičice ekstrakta vanile

Priprema

Prije svega zagrijte rernu na 180°C. Pripremite kalup za pečenje mafina i obložite ga papirnatim ili silikonskim korpicama.

U jednoj posudi umutite brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so dok se dobro ne sjedine i ostavite sa strane.

U drugoj posudi umutite bananu, bijeli šećer i smeđi šećer. Zatim dodajte jaje, biljno ulje i ekstrakt vanile. Ovu smjesu pomiješajte sa suvim sastojcima iz druge činije, a zatim sve dobro promiješajte.

Nakon toga dodajte orahe, lagano promiješajte i napunite kalupe za mafine. U svaki dodajte kašičicu čokoladnog krema i laganim pokretima, a možete i čačkalicom, umiješajte ga u smjesu.

Pecite mafine od 15 do 17 minuta ili dok čačkalica koju zabodete u sredinu mafina ne izađe čista.

 

image

Mafini sa borovnicama i čokoladom

-ALPINEELLA.COM

 

Mafini sa borovnicama i čokoladom

Sastojci

Mokri sastojci: 110 g putera, 2 jaja, 150 g smeđeg šećera, 90 ml mlijeka, kašičica ekstrakta vanile.

Suvi sastojci: 175 g brašna, 1 1/2 kašičica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli i još

200g borovnica (svježih ili mrznutih)

100g čokolade (tamne ili bijele)

Postupak

Zagrijte pećnicu na 190°C. Puter istopite u mikrotalasnoj ili u šerpici. Dodajte mu šećer, izmiješajte ručnom mutilicom, a zatim dodajte jaja, ekstrakt vanile i mlijeko.

U drugoj činiji spojite brašno, prašak za pecivo i so, a zatim ih zajedno prosijte i dodajte tečnoj smjesi.

Dodajte na kockice nasjeckanu čokoladu i borovnice. Nježno umiješajte da se voće ne bi raspalo i pustilo previše soka.

Podijelite smjesu na 12 korpica i pecite oko 25 minuta 190°C bez ventilatora na ili oko 20 minuta na 180°C sa ventilatorom. Služite još tople ili na sobnoj temperaturi.

 

image

Mafini od bundeve i karamela

-PINTEREST.DE

 

Mafini s abundevom i karamelom

Suvi sastojci: 150 g glatkog brašna, 50 g mljevenih oraha, kašičica mljevenog cimeta, kašičica mljevenog muškatnog oraščića, kašičica sode bikarbone, kašičica praška za pecivo, prstohvat soli, 100 g šećera + po želji kašičica kakaoa.

Mokri sastojci: 2 jaja, 200 g pirea bundeve, 150 ml mlijeka, kašičica ekstrakta vanilije, 50 ml ulja.

Za karamel: 100 g šećera, 30 g maslaca, 150 ml pavlake za šlag ili slatke pavlake.

Priprema:

Prvo pripremite karamel – u manjoj posudi, na laganoj vatri otopite šećer do ne dobijete smeđu boju, dodajte maslac, pa kada se maslac otopi dodajte trećinu slatke pavlake (oprezno, reakcija može biti burna). Miješajte na laganijoj vatri 2-3 minuta pa lagano dodajte i preostalu pavlaku. Kuvajte 5 minuta pa maknite s vatre i ohladite.

Dok se karamel hladi, pripremite mafine. U jednoj zdjeli pomiješajte suve sastojke – brašnu dodajte mljevene orahe, cimet, muškatni oraščić, sodu, prašak za pecivo, prstohvat soli i šećer. U drugoj zdjeli pomiješajte mokre sastojke – umutite jaja, dodajte pire od bundeve, mlijeko, ulje i vaniliju.

Sjedinite suve i mokre sastojke. U kalup za mafine stavite korpice i u svaku ulijte smjesu do 2/3 (tokom pečenja kolačići će rasti). Ako želite imati da se poigrate, kada ste iskoristili polovinu smjese u preostali dio dodajte kakaa, dobro promiješajte pa smjesu rasporedite u preostale korpice.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 17-20 minuta na 170°C.

Ohladite i poslužite s karamel prelivom. Ukus s eneće promijeniti ni ako u slatku pavlaku istopite gotove lješnik karamele i to smjesom prelijete mafine. Ova glazura vam može poslužiti i za ostale recepte.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 22:04