
Sjajna Vasina torta je jedina koja nosi muško ime. Priča o imenu svjedoči da je to, po svoj prilici autentično srpska torta nastala još davne 1908. godine.
Vjerovali ili ne, riječ je o „ljubavi“ tašte prema zetu. Izvesni Paraćinac Vasa Čokrljan je, ne žaleći pare, svoju blagoslovenu suprugu odveo bečkim ljekarima i tako spasao i nju i svoje potomstvo. Ali, spasao je i ćerku i unuče svoje tašte, koja je u znak zahvalnosti prema zetu, napravila raskošnu tortu. Nadjenula joj ime po svom zetu Vasi.
Sastojci
za koru:
5 jaja
5 kašika šećer
1 kašika prezli
100 g mljevenih oraha
1 izrendana korica od limuna
malo putera za mazanje kalupa
za fil:
5 žumanaca
4 kašika šećera u prahu
1 d l mlijeka
5 kašika šećera
200 g mljevenih oraha
200 g putera ili margarina – sa sobne temperature
100 g čokolade
sok od 1 pomorandze
kora 1 pomorandze - narendana
za šam:
4 bjelanca
250 g šećera
1,5 – 2 dl vode
Priprema
Ova torta se sastoji od jedne kore kao osnove, fila u sredini i šama, odnosno čvrsto ulupanog bjelanca, po vrhu.
Korak 1.
Odvojiti bjelanca od žumanaca. Uz postepeno dodavanje šećera, mikserom umutiti čvrst snijeg od pet belanaca i pred kraj dodati i žumanca. Zatim dodati prezle, orahe i koru od limuna, pa lagano ručno - žicom pomiješati sa snegom od bjelanaca. Iznijeti kalup za tortu prečnika 24 cm, dno pokriti pek papirom, a bočne stranice zamastiti puterom.
Pripremljenu masu sipati u kalup, izravnati gornu površinu i peći je u rerni zagrijanoj na 180°C, 20 - tak minuta. Koru ostaviti da se ohladi u kalupu, pa je izvaditi, skinuti pek-papir i prebaciti na tacnu na kojoj će se torta filovati i na kraju biti poslužena.
Korak 2.
Priprema fila: U manji metalni sud ubaciti 5 žumanaca i mutiti ih žicom uz postepeno dodavanje šećera u prahu (4 kašike). Potom ih staviti na paru (na nešto veći sud u kome vri voda) i kuvati ne duže od 5 minuta, pa ostaviti sa strane.
Prokuvati mlijeko sa pet kašika šećera i dok je vrelo preliti preko oraha. Mleka treba tek toliko da se orasi napare, ali ne i da plivaju. I njih ostaviti sa strane.
Sada mikserom umutiti puter sa sobne temparature, pa nastaviti miksanje uz postupno dodavanje pripremljenih sastojaka sledećim redom: oraha poparenih u mlijeku, žumanjca skuvanih na pari, čokolade otopljene na pari ili mikrotalasnoj, rendanu koru i sok od pomorandze. Gotov fil treba da je kremast i srednje gustine, pa treba voditi računa o količini soka koji se dodaje, kako ga ne bi isuviše razrijedili.
Korak 3.
Prvo filovanje: Koru malo natopiti sa sokom od pomorandze, a zatim nanijeti fil i lijepo ga raspotediti po cijeloj površini uključujući i tanji sloj sa spoljnje strane kore. Dok se ne završi priprema šama koja slijedi, koru sa filom treba držati u frižideru.
Korak 4.
Priprema šama: Šećer preliti vodom i staviti na umerenu vatru da se špinuje, sve dok ne dobije gustinu i izgled meda. Sa 2 d l vode špinovanje će trajati oko pola sata.
U potpuno suv sud ubaciti i mutiti mikserom četiri bjelanca koja su bila najmanje sat vremena na sobnoj temparaturi. Kada se stvori čvrst šne, nastaviti miksanje uz sipanje vrućeg špinovanog šećera u tankom mlazu. Mutiti sve dok se sadržaj potpuno ne ohladi.
Korak 5.
Drugo filovanje: Izvaditi tortu iz frižidera i nanositi šam, pazeći da se pri tom ne prave dzepovi vazduha. Površinu poravnati širokom špatulom ili nožem koji je dobro povremeno provući kroz vrelu vodu. Tortu posuti rendanom čokoladom i staviti u frižider da prenoći do upotrebe.
Posluživanje
Prije sječenja, tortu izvaditi i držati na sobnoj temperaturi 20 – tak minuta.
Nož provući kroz vrelu vodu, kako bi se malo ugrejao, obrisati ga i vertikalno zabosti u centar torte.
U tom položaju nož polako povlačiti ka spolja i kada dođete skoro do ivice oboriti ga.
Saveti uz ovaj recept
Prilikom filovanja možete staviti obruč kalupa (sa pomjerajućim dnom) oko kore i preko nanijeti fil. Zajedno sa kalupom koru sa filom ubaciti u frižider da se stegne. Isto možete uraditi i prilikom završnog nanošenja šama.
Ukoliko vam ne ide za rukom nimalo jednostavna priprema šama za ovu tortu, zamijenite ga gotovom šlag penom.
Коментари (0)
Оставите свој коментар