/ -FOTO:VLADISLAV MITIć
23/04/2022 u 22:02 h
DAN portalДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Desert za vaskršnju trpezu: Napravite čuvenu Vasinu tortu

Autentična srpska torta nastala je još davne 1908. godine

Sjajna Vasina torta je jedina koja nosi muško ime. Priča o imenu svjedoči da je to, po svoj prilici autentično srpska torta nastala još davne 1908. godine.

Vjerovali ili ne, riječ je o „ljubavi“ tašte prema zetu. Izvesni Paraćinac Vasa Čokrljan je, ne žaleći pare, svoju blagoslovenu suprugu odveo bečkim ljekarima i tako spasao i nju i svoje potomstvo. Ali, spasao je i ćerku i unuče svoje tašte, koja je u znak zahvalnosti prema zetu, napravila raskošnu tortu. Nadjenula joj ime po svom zetu Vasi.

Sastojci

za koru:

5 jaja

5 kašika šećer

1 kašika prezli

100 g mljevenih oraha

1 izrendana korica od limuna

malo putera za mazanje kalupa

za fil:

5 žumanaca

4 kašika šećera u prahu

1 d l mlijeka

5 kašika šećera

200 g mljevenih oraha

200 g putera ili margarina – sa sobne temperature

100 g čokolade

sok od 1 pomorandze

kora 1 pomorandze - narendana

za šam:

4 bjelanca

250 g šećera

1,5 – 2 dl  vode

Priprema

Ova torta se sastoji od jedne kore kao osnove, fila u sredini i šama, odnosno čvrsto ulupanog bjelanca, po vrhu.

Korak 1.

Odvojiti bjelanca od žumanaca. Uz postepeno dodavanje šećera, mikserom umutiti čvrst snijeg od pet belanaca i pred kraj dodati i žumanca. Zatim dodati prezle, orahe i koru od limuna, pa lagano ručno - žicom pomiješati sa snegom od bjelanaca. Iznijeti kalup za tortu prečnika 24 cm, dno pokriti pek papirom, a bočne stranice zamastiti puterom.

Pripremljenu masu sipati u kalup, izravnati gornu površinu i peći je u rerni zagrijanoj na 180°C, 20 - tak minuta. Koru ostaviti da se ohladi u kalupu, pa je izvaditi, skinuti pek-papir i prebaciti na tacnu na kojoj će se torta filovati i na kraju biti poslužena.

Korak 2.

Priprema fila: U manji metalni sud ubaciti 5 žumanaca i mutiti ih žicom uz postepeno dodavanje šećera u prahu (4 kašike). Potom ih staviti na paru (na nešto veći sud u kome vri voda) i kuvati ne duže od 5 minuta, pa ostaviti sa strane.

Prokuvati mlijeko sa pet kašika šećera i dok je vrelo preliti preko oraha. Mleka treba tek toliko da se orasi napare, ali ne i da plivaju. I njih ostaviti sa strane.

Sada mikserom umutiti puter sa sobne temparature, pa nastaviti miksanje uz postupno dodavanje pripremljenih sastojaka sledećim redom: oraha poparenih u mlijeku, žumanjca skuvanih na pari, čokolade otopljene na pari ili mikrotalasnoj, rendanu koru i sok od pomorandze. Gotov fil treba da je kremast i srednje gustine, pa treba voditi računa o količini soka koji se dodaje, kako ga ne bi isuviše razrijedili.

Korak 3.

Prvo filovanje: Koru malo natopiti sa sokom od pomorandze, a zatim nanijeti fil i lijepo ga raspotediti po cijeloj površini uključujući i tanji sloj sa spoljnje strane kore. Dok se ne završi priprema šama koja slijedi, koru sa filom treba držati u frižideru.

Korak 4.

Priprema šama: Šećer preliti vodom i staviti na umerenu vatru da se špinuje, sve dok ne dobije gustinu i izgled meda. Sa 2 d l vode špinovanje će trajati oko pola sata.

U potpuno suv sud ubaciti i mutiti mikserom četiri bjelanca koja su bila najmanje sat vremena na sobnoj temparaturi. Kada se stvori čvrst šne, nastaviti miksanje uz sipanje vrućeg špinovanog šećera u tankom mlazu. Mutiti sve dok se sadržaj potpuno ne ohladi.

Korak 5.

Drugo filovanje: Izvaditi tortu iz frižidera i nanositi šam, pazeći da se pri tom ne prave dzepovi vazduha. Površinu poravnati širokom špatulom ili nožem koji je dobro povremeno provući kroz vrelu vodu. Tortu posuti rendanom čokoladom i staviti u frižider da prenoći do upotrebe.

Posluživanje

Prije sječenja, tortu izvaditi i držati na sobnoj temperaturi 20 – tak minuta.

Nož provući kroz vrelu vodu, kako bi se malo ugrejao, obrisati ga i vertikalno zabosti u centar torte.

U tom položaju nož polako povlačiti ka spolja i kada dođete skoro do ivice oboriti ga.

Saveti uz ovaj recept

Prilikom filovanja možete staviti obruč kalupa (sa pomjerajućim dnom) oko kore i preko nanijeti fil. Zajedno sa kalupom koru sa filom ubaciti u frižider da se stegne. Isto možete uraditi i prilikom završnog nanošenja šama.

Ukoliko vam ne ide za rukom nimalo jednostavna priprema šama za ovu tortu, zamijenite ga gotovom šlag penom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Коментари (0)

Још нема објављених коментара

Оставите свој коментар

  1. Региструјте се или пријавите на свој налог
30. mart 2025 04:16