
Kupovne „ferero rošer“ kuglice koštaju mnogo, a u kutijici ih dođe bezobrazno mali broj. Ove naše domaće, za veću količinu traže manje novca. A, slatkiša nikad dosta. Ovakvih pogotovo.
Ovako spremljene mogu stajati rame uz rame sa kupovnom verzijom. U najmanju ruku su kao i kupovne, a možda čak i bolje. Idealno su rješenje za mala slavlja.
Sastojci:
250 gr lješnik napolitanki
300 gr nasjeckanih pečenih lješnika
150 gr čokolade
200 gr putera
100 gr nutele ili eurokrema
Za glazuru:
3 kašike ulja
2 kašike mlijeka
150 g tamne čokolade za kuvanje
100 gr lješnika (nasjeckanih ili izblendiranih)
Priprema:
KORAK 1: Rastopljen (najbolje na pari) puter sa čokoladom, skinuti sa vatre i zajedno sa eurokremom mkserom dobro umutiti.
KORAK 2: Izmrviti napolitanke (može i u blenderu), pomiješati ih sa nasjeckanim lješnicima i usuti u veći sud u kome ća se mijesiti.
KORAK 3: Spojiti pripremljenu čokoladnu smjesu sa izmrvljenim napolitankama, pa sve zamijesiti, prvo varjačom, a po tom i ručno sve dok se smjesa ne sjedini. Ovako spremljenu masu ubaciti u frižider da se ohladi i malo stegne.
KORAK 4 – priprema glazure: otopiti (najbolje na pari) čokoladu, ulje i mlijeko tako da glazura bude nešto ređa od jogurta. Gustinu reguliše količna dodatog mlijeka. Na kraju dodati lješnike i dobro promiješati.
KORAK 5: Ohlađenu masu vaditi kašičicom i praviti kuglice dlanovima. Umakati ih u otopljenu čokoladu, pa dok se ona polako hladi i steže posuti sa malo sjeckanih lješnika. Najpraktičnije je svaku kuglicu nabosti čačkalicom, pa ih sa tako dobijenim „rukohvatom“ umakati u čokoladnu glazuru. Sada već gotove kuglice ređati na poslužavnik obložen masnim papirom ili staniolom i vratiti ih u frižider da glazura još očvrsne. Mogu se stavljati u male papirne korpice za kolače.