
Ono što ih čini tako posebnim ovaj hljeb je to što se prije pečenja kratko prokuvaju, može i bez ovog koraka, ali toplo preporučujem za što savršeniji ukus.
Sastojci
150ml mlijeka
1/2 kockice svježeg kvasca
1 kašičica šećera
1 kašika brašna
1 kašika grčkog jogurta
1 kašičica soli
3 kašike ulja
330gr brašna
U toplo mlijeko izdrobiti kvasac i dodati kašiku šećera i kašiku brašna.
Kada kvasac odradi svoje, dodati grčki jogurt, so i ulje, sve lijepo umiješati pa dodavati lagano brašno. Umijesti tijesto. Ostaviti ga na toplom pola sata-sat da naraste.
Od naraslog tijesta formirajte malene hljepčiće.
U šerpici zagrijati oko litar vode pa kad proključa pa sipati dvije kašičice sode bikarbone. Spustiti heljpčiće u vodu na 30-ak sekundi, zatim ih izvaditi i ređati u pleh na pek papir. Zasjeći ih malo oštrim nožem i posoliti po želji.
Peći u zagrijanoj rerni na 190 °C 15 minuta.
Dok su vruće premazati uljem ili istopljenim puterom. Nama od ove smjese ispadne šest kifli, a mjera se može uduplati ili mogu i veće da se prave.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar