Sastojci:
– 200 g pire krompira
– 300 g brašna
– 100 ml toplog mlijeka
– 1 kesica instant kvasca
– 1 kašika šećera
– 1 kašika soli
– 5 kašika rastopljenog maslaca
Punjenje:
– 200 g krem sira
– 100 g šunke
– 100 g sira
Premaz:
– maslac
– začinsko bilje
Priprema:
Skuvajte tri velika krompira, izgnječite ih, dodajte malo mlijeka i maslaca i pripremite pire po svom ukusu.
U ohlađeno pire dodajte brašno, kašiku šećera, toplo mleko pomiješano sa otopljenim maslacem, suvi kvasac i so.
Mesiti rukama i po potrebi dodati još malo brašna. Nemojte dodavati previše brašna jer tijesto treba da ostane ljepljivo.
Pokrijte tijesto krpom i ostavite sa strane oko 45 minuta da se udvostruči. Za to vrijeme pripremite fil.
Narendajte sir i šunku i pomiješajte sa krem sirom ili sirnim namazom.
Nakon 45 minuta, promiješajte tijesto. Nemojte dodavati više brašna. Podijeliti tijesto na dvije jednake loptice, svaku razvaljati u krug i isjeći na osam trouglova.
Na širi dio trougla dodajte kašiku fila, urolajte i stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
Po želji, kiflice premažite mješavinom maslaca i začinskog bilja.
Pecite u rerni zagrijanoj na 200 stepeni oko 20 minuta.
Prijatno!