
Kiš od mljevenog mesa i povrća je fantastičan ručak za cijelu porodicu.
Sastojci:
– 1 kašika ulja
– 300 g mljevenog mesa
- 1 crni luk
- 1 čen bijelog luka
- 1 jaje
- 30 g tvrdog sira
- 1 kašika brašna
- 3 kašike pripremljenog kus kusa ili prezle
- so, biber, peršunov list
Fil:
- 3 kašike ulja
- 1 manji praziluk, sjeckan
- 1 šargarepa, rendana
- 1/2 svježe paprike, sjeckana
Priprema:
Rernu uljučiti na 200 stepeni, a posudu za pečenje namazati maslacem.
Prvo pripremiti mljeveno meso.
Na vruće ulju propržiti luk, oko pet minuta.
Zatim dodati bijeli luk i meso, pa sve dobro promiješati i pržiti oko 10 minuta.
Dodati pripremljen kus kus ili prezlu i začine sve dobro promiješati i skinuti sa šporeta. Ostaviti da se malo prohladi.
U prohlađenu smjesu dodati brašno, zatim umućeno jaje i izrendani sir.
Na zagrijanom ulju dodati praziluk, i pržiti da malo omekša, zatim dodati pripremljeno povrće i pržiti još pet do 10 minuta da povrće omekša.
Smjesu sklonuti sa šporeta, dodati začine, so, biber rendani sir, lagano umućena jaja, kus kus ili prezle, pa sve dobro izmiješati.
U namašćenu posudu za pečenje (kalup) staviti smesu od mesa na dno i na strane kalaupa.
Sa filom popuniti ostali dio tepsije, posuti još malo sirom, po želji.
Pripemljen kiš staviti u zagrijanu renu i peći oko 30 minuta.
Ostaviti koji minut u otvorenoj rerni da se malo prohladi.
Komentari (0)
Ostavite svoj komentar